2.8.07

Tupolev, la versió musical


Tupolev
(en rus Туполев), empresa de defensa i
aeronàutica soviètica. El seu nom oficial és PSC Tupolev, heredera de la coneguda Tupolev OKB , liderada per l’enginyer aeroespacial soviètic Andrei N. Tupolev. Utilitza el prefixe Tu- per als seus dissenys, té més de 80 anys d’antiguitat i seu a Moscú. Tu-144, avió construit pel fabricant Tupolev. Katiuska, sobrenom del bombarder soviètic Tu-SB2. En el nostre cas, però, parlem de Tupolev, el grup de rock.

“Schelling ja ens havia advertit: la tristesa és inseparable de qualsevol vida finita (la nostra, la vostra, la de tots els humans), però aquesta tristesa no acaba mai per ser real, sinó que serveix, paradoxalment, per a un etern plaer: el de la superació.” Així inicien la seva carta de presentació aquest grup de bagencs que va néixer fa un any i mig sota el nom Tupolev. Lluís Riera, baix, Gabriel Díaz, veu (ex Chill Out i ex Sapo), Jordi Sánchez, guitarra (ex Chill Out),
Kevin Urbaneja, bateria (ex Mindful) i Oriol Pérez i Trevinyo, textos. Una banda de rock cantada en català, amb força i principis, i també amb moltes ganes de dir i fer coses.

Tupolev també és el nom del seu primer àlbum, enregistrat i editat sense el suport de cap discogràfica, com també és el nom que porta per títiol aquesta peça... i és que la vida és un bucle. Onze cançons plenes de contingut, que tenen temps i espai per a tot. Lletres de mística i desamor, però també temes carregats de denúncia i crítica social. Per exemple a Monstre, sobre l’especulació urbanística, o amb Pallasso, sobre la incompetencia i la corrupció dels governants. Lletres dures i contundents, com el que podem sentir a Estrella del pop: “Sí, vols ser famós, i viure en un món meravellós. Apren a saber on és el talent i sabràs perquè ets tan pestilent”.

Tupolev saben d’on són i d’on vénen, i tenen la ferma convicció que, malgrat els entrebancs que pot suposar cantar en català, aquesta és la seva manera de fer música, i així és com volen que arribi a la gent. En un sistema destinat, diuen, a la possessió d’un piset, el cotxe, l’alt consum i el/la company/a, la recerca de nous models d’organització social o la búsqueda de noves maneres de viure i entendre la vida semblen haver-se esfumat davant la idiotesa generalitzada. I com que creuen que la música ha de tenir un paper clau en una transformació social que s’allunyi d’aquest esquema, podeu escoltar i descarregar-vos el seu granet de sorra a la seva pàgina web, www.tupolev.cat.

Després de passar per festivals com el Senglar o el Solosona Rock, pugen al tren de les festes majors estiuenques i fan la primera parada el divendres 17 d’agost a la bonica població de Castelló d’Empúries, juntament amb Ara mateix i el DJ Punxa Discos Llamp.

Ah, hi esteu convidats.



Laia Creus