9.1.08

2008 a la xarxa

Què ens espera el 2008? Al Mai a la vida ens preguntem què ens espera durant aquest any a la xarxa.

Si parlem del futur de la música per aquest nou any hem de tenir molt en compte una iniciativa altruista que ha sorgit en la web fa relativament poc. Es tracta de les pàgines de descàrrega directe. Pàgines que a mode de base de dades t'enllaçen amb un servidor on està penjat cert disc que vols descarregar-te. Es tan fàcil i efectiu com seguir les instruccions dels servidor i en pocs minuts tens el disc fresc per sentir al teu reproductor habitual.

L’Internet, però, obre un món de possibilitats més enllà de la música, algunes de molt consolidades i d’altres que es van implantant. Per tal d’introduir-vos una mica en tot plegat hauríem de diferenciar entre xarxa social i comunitat social, totes dues virtuals. Una xarxa social és una eina per a compartir contactes amb altres persones, creant d’aquesta manera una interrelació entre contactes que fa que els meus contactes arribin a ser els teus i a la inversa. En canvi, una comunitat es tracta d’una cosa més específica: parlem de persones que comparteixen una afició, o que tenen alguna cosa en comú i s’agrupen per tal de parlar d’allò que els interessa. Hi ha moltes xarxes socials que permeten crear petites comunitats i fòrums de debat i etc., com per exemple el Facebook.

El myspace i el facebook són les xarxes socials on més fàcil resulta crear comunitats ja que disposen de més eines per a fer-ho. Al facebook només entrar tenim a la nostra pàgina amb totes les notícies que s’ha originat entre els nostres contactes. A més, et pots personalitzar la home amb aplicacions específiques que han estat creades per la plataforma, com calendaris, anotacions... etc. En això s’assembla al myspace, tot i que les aplicacions del myspace són més senzilles.

La grandesa de Facebook és la facilitat de crear comunitats i de participar-hi en moltes i d’aquesta manera conèixer més gent i fer més contactes. Per la seva banda, el myspace es caracteritza més per ser una comunitat oberta en la que el tema principal és la música. El myspace està ple de grups que pengen les seves cançons i informen sobre els seus propers concerts. Uns que ho van fer i ara són la mar de coneguts són els Arctic Monkeys.

Entre d’altres iniciatives ens trobem amb Last FM, una plataforma que permet, entre altres coses, escoltar música on-line sense la necessitat de descarregar-la.

Una cosa diferent és el popular fotolog, una comunitat virtual i no una xarxa social, ja que es comparteix la mateixa manera de comunicar-se, com sabeu, amb fotos i un petit text. Podríem dir que es una copia senzilla de Flickr.

1 comentari:

Synbios ha dit...

sere breve:

facebook -> cool
fotolog -> sucks

ambas opiniones teniendo en cuenta posibilidades, servicios ofrecidos y la calidad de los mismos.

De myspace no hablo xq no he experimentado demasiado con el.