29.5.08

Primavera Sound des de la visió d'un gafapasta qualsevol

La veritat és que feia dies que ho desitjava, assentar-me i observar detalladament el cartell del Primavera Sound, amb un retolador fluorescent marcar tots aquells grups que m’interessaria no perdre’m i per un moment deixar de banda totes les bandes hypes, que per descomptat no em perdré. Els que em coneixen ja ho sabran, sóc el primer que aniria a veure British Sea Power (en el cas que no coincidíssin amb Public Enemy), el que estarà a primera fila quan toquin els Vampire Weekend, Ruffus Wainwright, Portishead o Bishop Allen. Ara bé en aquest cas, sense voler donar-me les d’snob he decidit fer un llistat un punt més freak i fer-vos les recomanacions que per no mediàtiques podeu deixar que se us passin.

De festivals n’hi ha molts però són pocs els que aposten per una line up tant arriscada com la del Primavera Sound, on donen l’oportunitat a grups que mai et podries imaginar que poden compartir cartell amb els Top Ten de les llistes.

DIJOUS 29 de Maig

La meva proposta comença d’hora, concretament a les 18:00 a l’escenari CD Drome, on hi tocarà The Marzipan Man, una proposta de Jordi Herrera basada en un univers de folk tacat de psicodèlia, és molt curiós com ha decidit fer de les seves cançons un univers de fantasia. The Notwist toquen a les 20:45 al Rockdelux i tot i que els seus inicis es van ser pseudo-punk, fa una llarga temporada van treure el Neon Golden (Virgin/Domino, 02), un disc que m'he escoltat unes 13.825 vegades i que considero imprescindible pels amants de la indietrònica. Altre cop al Cd Drome, consecutivament de les 21:30 a les 23:00 hi tocaran dos grans del rock underground, els Shipping News, post hardcore i els Eric's Trip hereus del mític Daydream Nation dels Sonic Youth. No podré marxar del Fòrum sense veure una mica de Hip Hop amb els Public Enemy. Com a grup extrany voldria destacar els Californians Health que treballen unes bases de rock experimental bastant curioses. Finalment per tancar el dijous voldria recomanar a tots els amants de la electrònica hypera que vagin a veure als Midnight Juggernauts.


DIVENDRES 30 de Maig

Divendres és gran i porta per nom dues bandes, The Sonics i Sebadoh. Els primers són uns iaios que tot i tenir 70 anys han decidit ajuntar-se i trepitjar per primer cop l'europa continental per oferir un concert que si més no, serà curiós. Sebadoh és la banda de Low Barlow, aquella que va formar disgregant-se de Dinosaur Jr al sentir-se frustrat per no poder composar. Tenen un disc que es diu Harmacy i que és increïble. Tot i això el divendres comença, per mí, a les 17:00 a l'escenari ATP on hi tocaran Träd, Gräs och Stenar, uns suecs que es van formar el 1969 i que són bàsics per entendre el post-rock contemporani. Del post-rock classista al punk-hardcore dels Pissed Jeans, una banda autenticament visceral i que descarregaran ràbia pura, prohibit perdre-se'ls! Dins de la mateixa línia els Subterranean Kids són uns altres mítics que s'han ajuntat i que no ens podem perdre si la nostra joventut va estar carregada de punk i hardcore. Justament al cantó oposat hi ha uns postrockeros d'ATP que es diuen Fuck Buttons i que em criden bastant pel seu directe. Felice Brothers són un altre és un quartet que per afinitat d'influències sembla que el seu folk rock dylanià pot arribar a convèncer. Ja en terreny pseudoelectrònic, Why? al Cd Drome a les 23:30 per anar fent boca fins que no arribi Juan Atkins amb el seu projecte Model 500

A l'escenari Vice hi haurà The Mary Onettes que a les set de la tarda poden entrar força bé. Més tard és el torn de Man Man on només caldrà passar-si una estoneta, la suficient per veure la fusió que fan d'estils en clau gipsy que pot ser, si més no, diverida. Això per anar passant l'estona fins que arribi a bona hora A place to Bury Strangers


DISSABTE 31 de Maig

Tot apunta que desprès del gran dia anterior, dissabte sigui un dia de ressaca, així que res millor per despertar-se que una bona sessió de matemàtica metalera amb els barcelonins Vórtice. Al cap d'una estona Port O'Briend pot sorpendre a més d'un al Rockdelux presentant 'All we Could do is sing' Per després, tot està per veure però la veritat és que per mí l'escenari que més em crida és l'ATP, on podem quedar-nos hi una bona estona. Primer l'art rock de Devastations, guanyarem tranquil.litat amb Silver Jews, però desprès Shellac i Les Savy Fav que de ben segur que ens oferiran un espectacle a una hora on ja ens en haurem oblidat de la ressaca del dia anterior. Abans de tot això, però, a l'auditori hi ha una sessió a càrrec de Throbbing Gristle, una banda industrial que porta activa des dels 70's i on el líder és un engendre entre home i dona. Per curiositat el projecte Omega a càrrec d'Enrique Morente i Lagartija Nick tot i que competirà frec a frec amb uns altres grans de l'indie rock, Mission of Burma. Aquest any el Sr. Primavera Sound ens ha deixat clar que l'indie rock mana, així que haurem de fer cas a aquesta consigna i anar a veure 'That's when I reach for my revolver'. La fosca nit l'animarem a ritme de pop tribal called Animal Collective i després una mica de dubstep amb Digital Mystikz. La nit la tancarem, òbviament, amb el rei de l'electrònica d'aquest any, Kavinsky d'Ed Banger Records.
M'havia oblidat d'un grup molt interessant, Dirty Projectors, els que reinterpreten als mítics Blag Flag en l'últim treball. Els podreu veure a quarts de nou a a Cd Drome o actuant conjuntament amb els catalans ZA a l'espai minimúsica, on interpretaran cançons per nens petits.

DIUMENGE 1 de Juny

Queda Primavera fins que el cos aguanti, així que no podrem anar a dormir tranquils fins que no vegem a The Wave Pictures, indie pop d'onda britànica i de cert regust a pub. Res millor per tancar el festival que un d'aquells grups que sorprenen gratament, si l'any passat van ser els Of Monreal els encarregats de tancar un primavera a ritme glam, aquest any seran els Messer Chups qui tancaran el festival, uns russos de formació reduïda( baix, guitarra i synths) que toquen psicobilly
..