21.10.08

Quan la literatura canvia consciències...

Els problemes globals centraran el festival literari Kosmòpolis d'enguany, que tindrà lloc del 22 al 26 d'octubre al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). I és que en l'edició del 2008 es reflexionarà sobre el paper que té i que pot tenir la literatura en la lluita contra el canvi climàtic, les guerres o el terrorisme.
L'objectiu és fomentar el compromís i l'activisme a través de la creació i la cultura, alhora que analitzar la influència d'aquests grans temes sobre la manera de concebre l'activitat literària.
Durant aquests cinc dies, un seguit d'escriptors reflexionaran sobre el seu compromís amb les noves causes polítiques, socials i ecològiques.
Els conflictes armats a l'Iraq, Bòsnia o Txetxènia també tindran un espai en aquesta edició, ja que es comptarà amb testimonis directes d'aquests enfrontaments. És el cas d'Arkadi Bàbtxenko, exsoldat a Txetxènia i periodista, Emir Suljagic, supervivent de la matança de Srebrenica, o John Lee Anderson, testimoni de les guerres a l'Iraq, l'Afganistan, el Líban o Uganda.
També passaran per Kosmòpolis alguns grans noms de la literatura, com el turc Orhan Pamuk o el sud-africà John Maxwell Coetzee, que a banda d’haver guanyat el premi Nobel, comparteixen una mateixa causa com és la lluita contra els problemes socials als seus respectius països.
Tzvetan Todorov, premi Príncep d'Astúries de les Ciències Socials, parlarà de la guerra contra el terrorisme, una política en què estan involucrats diversos estats occidentals contra un enemic mal identificat, i l’autor nord-americà Dave Eggers explicarà la seva iniciativa de fer arribar la lectura i l'escriptura als joves amb pocs recursos econòmics.
El festival també presentarà un monogràfic sobre l'obra del visionari J.G. Ballard, un homenatge al poeta Agustí Bartra, una nova emissió de Canal Alfa i una exploració dels vincles entre la poesía moderna i els gèneres més recents com el rap, la spoken word o la sound poetry.