20.5.09

Actualitat # Barcelona Poesia


Aquesta setmana la nostra ciutat s'omple de poesia en motiu de 'Barcelona Poesia', una sèrie de propostes i activitats al voltant d'aquesta disciplina literària. Al Mai a la vida, és un tema que ens fa especial il·lusió, ja que tot i que la poesia ens agrada força en parlem molt poques vegades.

'Barcelona Poesia' comença avui i s'allarga fins dijous 27 de maig, enguany la cita és especial ja que es compleixen 150 anys de la Restauració dels Jocs Florals (un certamen medieval, que va ser clau per a la modernització de la literatura catalana). Per aquest motiu, els actes comencen amb el lliurament del Premi de Poesia Jocs Florals de Barcelona, el guanyador del qual esdevindrà el poeta o la poeta de la ciutat.

El ventall de propostes de la setmana de la poesia és molt extens i apte per tots els gustos i edats. Com sempre us hem volgut fer un resum del millor que hem trobat al programa.

Comencem pel principi i en aquest cas per dos dels poetes més influents de la poesia contemporània catalana. Joan Salvat Papasseit i Joan Brossa, un futurista, l'altre avantguardista i mestre de la poesia visual, ambdòs referents. Dins de la setmana rebran el seus respectius i interesssants homenatges. Us els recomanen fervorosament, ja que sense les arrels no es poden entendre les branques.
Sabem de bona tinta i millor font que molts seguidors del Mai sou melòmans en potència i la música en definitiva és poesia. Artistes com Bob Dylan, Leonard Cohen, Patty Smith o Nick Cave són alguns dels poetes més destacats de la música rock. A la Biblioteca del Vapor Vell de Sants es farà un repàs de l'obra d'aquests autors i de molts més.
Per acabar una proposta curiosa i pel que sembla sorprenent: Revista Underground Metrotransportada. Es tracta d'un recorregut per les estacions de metro de la línia 3 i 4, on s'instal·laran obres artístiques i s'hi faran intervencions poètiques. Una manera diferent de viure el metro i la poesia, això sí us avisem que l'activitat és només per a un grup de 50 persones. Heu de ser ràpids.

Podeu trobar tots els detalls d'aquestes activitats a la web de Barcelona Poesia (http://www.bcn.cat/cultura/barcelonapoesia/2009/index.htm), així com buscar-ne d'altres si cap d'aquestes us fa el pes.

*La fotografia és un poema visual de Joan Brossa