7.7.07

La televisió a l'estiu: motiu de suïcidi?



Que bonic pot arribar a ser l’estiu... vacances (aquells que tenen més sort), prendre el sol a la platgeta, passar llargues estones tirats a l’hamaca fent sudokus, gaudir de les nits de la millor manera possible i prendre granissats, gelats i cervesa fresca a totes hores! Però...tot i que Vivaldi dediqués la melodia més alegre per aquest període de l’any en les seves “Quatre estacions”, és que encara no havia conegut la televisió estival! Torets perseguint a humils vilatans mentre realitzen proves al més pur estil “Humor amarillo”, reposicions, realitys cada cop més anats de la bola, reposicions, gales amb humor ranci i actuacions en playback (amb cantants de la “talla” de David Civera, Las Ketchup, Raúl o Georgie Dann) per fer propaganda d’una comunitat en qüestió (vegis La Rioja o Murcia, que és molt “hermosa”), reposicions, programes refregits de vídeos domèstics que ja hem vist més de mil vegades i més reposicions. ¿L’estiu és l’època més desastrosa de la televisió? ¿O simplement continua la línia bàsica de la televisió espanyola en qualsevol època de l’any? I la pregunta més important... ¿Perquè programes que han funcionat tota la temporada amb un títol en concret, canvien a l’estiu i acaben tots amb “verano”? Misteris sense resoldre.
És necessari, doncs, analitzar la programació bàsica de cada estiu que ens tenen preparades totes les cadenes generalistes. En tot cas, sempre ens quedaran algunes (no totes) sèries nord-americanes.


TVE: Adéu a les gales?

Absolutament alliberats d’aquesta creu anomenada “Grand Prix del verano” (que ara s’emet per algunes autonòmiques i que presenta l’insofrible Bertín Osborne), sembla ser que Televisió Espanyola pretén prendre’s les pròximes temporades amb aires totalment renovats en relació al que sempre s’ha fet fins ara. En aquest sentit, programes rancis com “El verano de tu vida” ja no tindran lloc en la nova TVE. ¿S’han acabat les gales? Es comenta que gent com Carlos Lozano, Juncal Rivero o Mar Saura, tots uns especialistes en el tema, ja estan fent cua a l’atur. Ara que ja ha acabat la nova versió de “Lluvia de estrellas” amb més pena que glòria i la patètica sèrie d’Arturo Fernandez “Como el perro y el gato” ha estat cancel·lada als pocs capítols, cal conformar-se, de moment, amb excentricitats tan horribles com el ja clàssic “Mira quién baila” (que sembla ser que descansarà a mitjans juliol) o “El gong show” (o aquest format sense gràcia ni audiència que encara no sabem molt bé quina és la seva funció). Les novetats més imminents? Silvia Jato substituint a l’adormida de la Ballester pels matins, nous concursos (esperem que decents), Juan Ramón Lucas fent el programa de sempre... i ATENCIÓ... concert i programa especial dedicat a la gira de David Bisbal! Com veieu, costa abandonar les arrels. Entre els punts positius o més curiosos, les pel·lícules clàssiques dels dimarts o la decisió d’emetre capítols destacats de sèries mítiques pels divendres a la nit (des de “Corrupción en Miami”, passant per “Las chicas de oro”, “Alf”, “Luz de luna”, “M*A*S*H”, “Falcon Crest” o “Ally McBeal”), tot un luxe nostàlgic. En relació a La2, la renovada germana culta de La Primera, poques novetats... continuaran les reposicions típiques de programes, uns matins plens de sèries juvenils que ja hem vist cinquanta vegades i es comptarà, com sempre, amb sèries nord-americanes de major o menor interès. De moment, ja es pot veure “Dos hombres y medio” de dilluns a divendres i continua “Caso abierto” la nit dels dijous i els nous capítols de “El ala oeste de la Casa Blanca” els divendres a la matinada. Tanmateix, s’espera que pròximament finalitzi “A dos metros bajo tierra” (amb la cinquena temporada, la única que quedava inèdita aquí) i la tercera temporada de “Mujeres desesperadas”. Algunes de les sèries noves que es plantegen per aquest estiu són la tercera temporada de “Perdidos” o les noves “The nine” i “Sobrenatural”. “Veronica Mars”, “Las chicas Gilmore”, “Everwood” i tantes altres... continuen al bagul dels records.


TV3: Som diferents els catalans?

L’estiu sempre ha estat la temporada més fluixa de TV3, amb una programació plena de reposicions com de costum. Aquest any sembla ser que es mantenen “Els matins”, en la seva versió d’estiu, i es recupera el fallit concurs “Toca el 2” pels migdies. Tanmateix, es continuarà apostant per “El club”, amb un presentador/a substitut sorgit d’un multitudinari càsting. Enrere ha quedat també aquest intent musical anomenat “Cantamania”, que ens van oferir l’estiu passat (que, tot sigui dit, era freak però prou entretingut). Encara no se sap que es farà quan finalitzi la temporada de “Ventdelplà”, però entre les novetats podem trobar programes de monòlegs, que ja comencen a cansar, la sempre habitual sessió d’havaneres (s’ha de notar que som catalans, coi!) o el retorn de la versió anglesa de “Supernanny”. Tanmateix, en la seva vessant més alternativa, continuen els docu-shows marca de la casa, aquest cop amb el programa “Sense tele”, on un grup de famílies s’estaran dos setmanes sense aquest aparell tan preuat, i el programa “Gossos”, per adoptar aquests animals. En relació a la ficció estrangera, pròximament finalitzarà amb èxit la primera temporada de “Herois” i continua “Nip/Tuck” els diumenges a la nit amb una audiència pèssima però fidel. Per últim, cal esmentar un cas sobrenatural, el de la sitcom “Plats Bruts” que, des de fa anys, es continua repetint cada estiu del món. Si fa dos anys la vam poder veure per desena vegada a les tardes del canal o l’any passat pels matins... aquest any es torna a programar la sèrie, aquest cop al late night de dilluns a dijous (l’horari que faltava), perquè després de programes estiuencs bastant fluixos i fallits com els de “3D” o “La nit en directe”, als de TV3 ja se’ls acaben els recursos. Apostes! Es tornaran a repetir aquest estiu sèries com “Bonanza”, “Casats...i amb fills”, “Temps de silenci” o “Porca misèria”?


Tele5: Más de lo mismo

El canal porqueria per excel·lència (i, per tant, el que té més audiència), Tele5, sempre s’ha caracteritzat per mantenir els seus programes d’èxit durant l’estiu, amb presentadors substituts. Així, posant o sense posar “verano” als seus títols, es manté gairebé tota la programació, amb els lamentables “El programa de Ana Rosa” (que es transforma amb “El programa del verano”), “Aquí hay tomate”, “Yo soy Bea” (no sabem si la fea, o la tonta), “TNT”, “El buscador de historias” o “Sábado dolce vita”, on el soso de Santi Acosta serà substituït, ja per sempre, pel cada cop més mediocre Jordi Gonzàlez. Tanmateix, un cop liquidat “A tu lado” es farà una nova aposta vespertina amb el magazine “Está pasando” que, tot i voler desmarcar-se dels altres, continuarà sent el mateix (successos morbosos + notícies carronyeres del cor + Jaime Peñafiel). A més, es torna a apostar per una nova versió de “Pasapalabra” (sí, sí, aquest cop a Tele5) i l’única ficció estrangera per estrenar tindrà nom propi: l’esperada “Jericho”, els dimarts a la nit. Però la mediocritat més gran ja ha estat estrenada, s’anomena “Nadie es perfecto”, presentat (com no!) per Jesús Vázquez, i esdevé l’última creació de la telerealitat més espantosa, un concurs de gent atractiva contra gent intel·ligent. Mentrestant, la nostra memòria televisiva podrà continuar recordant programes i personatges estiuencs mítics d’aquesta cadena com Las Mamachichos, “Uno para todas”, el programa del senyor Gil y Gil o altres espais diversos. Lo mejor para el calorcito!


Antena 3: Torna la caspa?

Antena 3 necessita un canvi urgent i això s’acaba notant. I res millor que l’època estival per llançar i testar algunes propostes que, amb sort, s’allargaran fins la temporada que ve. En tot cas, la fórmula per aquest estiu continua sent bàsica: concursos etiquetats com a “refrescants”, culebrons, programes del cor i molta ficció estrangera. Així, Antena 3 ja ha apostat en tema concursos (“El destape” o “Uno contra cien”), culebrons amb falta d’audiència com “El Zorro” o “Amores de mercado”, un nou i caspós programa del cor pel late del dimecres (“Si yo fuera tú”) i el retorn de Ramón García en màxima audiència (“¿Sabes más que un niño de Primaria?”). Tanmateix, la cadena continua deixant els estius a les múltiples repeticions de sèries i programes que continuen tot l’any (vegis “¿Dónde estás corazón?”) i a l’estrena de noves sèries nord-americanes. Així, s’ha estrenat ja “Boston Legal” (amb una audiència lamentable) o “Point Pleasant” i s’espera la sisena temporada de “24”, “Joan de Arcadia” per les tardes dominicals o la nova “The inside”, cancel·lada als Estats Units. A més, l’animació es reforçarà amb la sèrie “American Dad”, del creador de “Padre de familia” i els nous capítols de “Los Simpson” ¿Ens esperarà algun concurs bèstia a l’estil del mític “Quién dijo miedo”? ¿O alguna gala musical? De moment, els més freaks s’hauran de conformar amb les vivències de Paris Hilton i Nicole Ritchie en una granja al reality “The simple life”, que Antena 3 ha tingut la “brillant idea” d’estrenar-lo condensat dins un dels seus programes més lamentables, “En antena”.

Cuatro: Som progres i es nota

Aquest serà el segon estiu de la cadena Cuatro i, en la seva constant recerca per marcar la diferència, cal indicar que dins el que cap és l’única cadena nacional que presenta una programació prou digna, fins i tot en època estival, tot i que encara no s’han donat a conèixer les apostes principals per aquests mesos. El que sí se sap és que els matins continuaran plens de sèries del tot vistes (“Sabrina, cosas de brujas”, “Melrose Place”, “Bola de dragón” o “Cosas de marcianos”), a més de recuperar-se “Scrubs”, i s’està fent una clara aposta en la retransmissió de les festes de San Fermín. El day time de la cadena continuarà igual, amb Josep Lobató i Susana Molina com a presentadors substituts de “Channel nº 4” i esperem algun programa i reality innovador de cara a finals de juliol i principis d’agost, a banda de la recuperació del programa de màgia “Nada por aquí”. Lamentablement, no hi ha notícies de que s’acabi fent la segona edició del millor concurs de la temporada passada, “El traidor”, que a TV3 també vam veure sota el nom de “El talp”. Així, aquest mes es viurà la final de “Factor X” i els últims capítols de “House” (que va finalitzar la setmana passada), “Anatomía de Grey”, “Cuenta atrás” o “Entre fantasmas”, que continuarà amb reposicions, igual que “Las Vegas”. El relleu en qüestió de sèries nord-americanes anirà de la mà de produccions com la ja estrenada i bastant recomanable “Cinco hermanos”, “Seis grados”, “Los 4400”, la tercera temporada de “Queer as folk”, “Crossing Jordan”, “Premoniciones”, “Psych”, la última temporada de “Alias” o la recuperació de “Medium”. Una clara aposta per les sèries estrangeres, guardant-se aquelles de més renom de cara al setembre. Tanmateix, l’esport (la final de Wimbledon aquesta setmana) o la música (el resum en diferit dels concerts del “Live Earth”) hi tindran un lloc més que destacat. Un sol però... lamentablement la cadena ha traslladat la magistral “Weeds” a les matinades del dissabte després dels minsos resultats d’audiència aconseguits la nit del divendres (un mal horari per haver estrenat aquesta sèrie).

La Sexta: Vídeos, sèries i... Pocholo

Els estius de La Sexta (o cadena fantasma... perquè jo encara no l’aconsegueixo veure en analògic) ja no signifiquen res sense el reality fet a major glòria d’aquest gran freak de la nostra societat, Pocholo Martínez Bordiu. El programa, un intent per apropar-se a realitys nord-americans d’èxit com “The Osbournes” deixa Eivissa per un recorregut de Pocholo amb caravana per tot el país, acompanyat de la playboy Arancha Bonete. Per aquest estiu, a més, continua l’esport amb l’Eurobasket, s’estrenarà una nova temporada del programa de viatges “Planeta Finito” i, en principi, es mantindrà el seu programa més bo i amb més èxit, “Sé lo que hicisteis...”. En relació a les novetats, s’estrena un altre programa de vídeos domèstics, “La ventana indiscreta”, els típics programes de buscar parella, espais de cuina, concursos i sèries nord-americanes de només una temporada com “Standoff: Los negociadores”, “Desaparecida” o “¿Qué pasa con Brian?”, a més de continuar amb “Los Soprano”, “NAVY” i les repeticions de sèries ja emeses com “Padre de familia”, “Futurama”, “Señora Presidenta”, “Cómo conocí a vuestra madre”, “Me llamo Earl” o “Bones”.

¿Quin pla televisiu preferiu per aquest estiu? ¿Us acabareu tallant les venes o finalment trobareu alguna cosa prou digna? Jo, per la meva part, em passaré tot l’agost fora i sense tele!

PD: Es recomanar tornar a llegir l’article amb la sintonia del “Grand Prix” de fons o en algun succedani a l’estil Georgie Dann.

Xavi Arnaiz Mai a la vida deixarà de veure la televisió a l'estiu! (amb il·lustracions de Pepo Moreno)

1 comentari:

Synbios ha dit...

a mi realmente me da un poco igual lo que pongan en la tele, porque ultimamente lo unico que veo de manera regular es Se lo que Hicisteis. Las series que quiero ver me las bajo (porque es imposible ver una serie en television) y si veo alguna serie en television es porque ya la he visto anteriormente, o porque no me gusta tanto como para bajarmela y la veo mientras estoy en el ordenador haciendo alguna otra cosa.