24.9.07

Nosaltres també estimem Ella

Avui és dilluns, i per lògica no estipulada, sóc jo l'encarregada d'omplir de lletres el primer dia de la setmana aquí al Mai a la vida. Però avui és un dilluns amb gust de diumenge, perquè avui és La Mercè i per tant, festiu a Barcelona. I em planto les ulleres d'escriure interessant escoltant un disc homenatge a Ella Fitzerald que han titulat We love Ella (Celebrating The First Lady Of Song) (Diversos Artistes, 2007). Un disc que repassa els grans temes d'aquesta cantant que aquest mateix anycelebraria el seu 90 aniversari si encara fos viva.

Si consulteu l'enllaç de la wikipedia podreu llegir totes les dades importants de l'anomenada The First Lady Of Song, però potser el que no trobareu és gaire informació sobre aquest disc a tall d'homenatge que han creat des del més profund amor cap a la cantant. Un disc de setze talls i que flueix per l'itunes molt tranquilament i que fa passar millor aquest 'dilluns' festiu.

Natalie Cole, Chaka Khan, Queen Latifah, Dianne Reeves o fins i tot el magnífic pseudocrooner de Michael Buble (Frank torna!) són alguns dels encarregats de versionar a l'artista amb temes com Dream a little dream of me, Too close to comfort entre d'altres. Tot i que destaca el tema de Nikki Yanofsky que amb tant sols 14 anys recrea el so al més pur estil bop d'improvització característica del jazz, que Ella va perfeccionar durant tants anys. Sense menysprear el tema del 1971 que Stevie Wonder va cantar amb la mateixa cantant, un You are the sunshine of my life en directe en el New Orleans Jazz & Heritage Festival que personalment em fa posar els pels de punta.

Potser els més puristes del jazz ja estan farts de produccions d'aquest estil, que oloren a màquina de fer diners a un metre vista, però per tots aquells que som uns primerencs en l'estil i en la cantant, crec que és una de les millors aproximacions possibles a una veu que va fer de tot i que encara avui en dia no ha passat de moda.