2.10.07

1.1 Ciutat Vella: el Gótic

Aquest article té la voluntat de ser el primer d'una sèrie sobre els diferents barris en què es divideixen els onze districtes de Barcelona. Volem parlar una mica de la seva història i de la actualitat i recomanar-vos que és el que més val la pena. Començarem pel districte de Ciutat Vella, el número u, el més antic. Aquest districte està format per quatre barris: Gòtic, Barcelona, la Ribera i el Raval, cadascun amb una personalitat ben pròpia i diferent.


En aquest primer capítol us volem parlar del barri Gótic, lloc de naixement de la Barcelona actual. En aquest indret els romans van fundar la Barcino romana i la van envoltar de muralles, de les quals encara en conservem algunes parts. D'aquesta época també se'n conserva una part de l'aqueducte romà (a la part dreta de la plaça de la Catedral) i les columnes del Temple d'August, dins del centre excursionista de Catalunya, al carrer Paradís. Al barri Gótic és on hi ha la majoria dels edificis i carrers amb significació històrica de la ciutat, ja que fins fa menys de 200 anys, moment de l'enderroc de les muralles medievals, aquella era la única Barcelona que existia. El centre del barri hi trobem la plaça Sant Jaume, antic mont Tàber romà, flanquejada per l'edifici de l'Ajuntament d'una banda i el Palau de la Generalitat de l'altra, tots dos d'estils neoclàssic. I és que al barri Gòtic ens atreviríem a dir que hi podem trobar la més gran varietat d'estils arquitectònics de la ciutat: des de vestigis romans, passant per gótics i neogótics com la catedral, barrocs i també neoclàssics com ja hem dit.

Davant d'aquesta gran quantitat i varietat sen's fa difícil recomanar-vos un lloc, però bé, ens haurem de mullar. Destaquem dos llocs de vegades ignorats a les guies turístiques, d'una banda l'església de Santa Maria del Pi, amb una de les rossades gótiques més grans d'Europa amb uns 10 metres de diàmetre. D'altra banda, i entre d'altres coses per l'atmósfera que s'hi respira, la plaça de l'església de Sant Felip Neri és ideal per anar a passar una estona tranquil·la ja sigui sol o acompanyat. Es tracta d'una església barroca construida al segle XVIII, que durant la guerra civil s'utilitzà com a lloc per als afusellaments, avui encara hi podem veure a les seves parets les marques de les bales i la metralla. També és destacable a la mateixa plaça la bonica i sobria font octogonal que dota al conjunt d'un ambient gairebé inigualable a cap altre lloc de Barcelona.

Llocs d'interès:

Un d'entreteniment: Cinema Maldà

Fa poc que aquest cinema ha estat remodelat, ara a més de mostrar-nos cinema independent que ja ha estat retirat del circuit comercial també ofereix una oferta sòlida de cinema Bollywood. Recentment han tret una oferta de dues pel·lícules pel preu d'una. Això sí, tot en versió original subtitulada.

Un de menjar: Sushi-ya

Situat al carrer Quintana, un dels que van a parar a la plaça Reial, aquest resturant japonès destaca per la seva autenticitat i pels seu preu més que assequible: per 10 o 15 euros podeu fer un autèntic viatge gastronònic al Japó.

Un de beure: Siddharta

El carrer Avinyó és el millor lloc on podria trobar-se aquest bar de copes especialitzat en cócktels i decorat de manera excel·lent. Ideal per aquelles ocasions en les que heu de sorprendre a algú.



5 comentaris:

Eduard Gras ha dit...

Friso per veure com trobes un lloc per anar de copes guai a Nou Barris. Fora conyes m'agrada la idea aquesta q has tingut dels barris i això i blablabla

Muntsa ha dit...

Ja, a mi tb em preocupa Nou Barris...

Llàstima que en aquest blog si no dius la paraula harcore o hardware ningú comenta...

Míriam Gómez ha dit...

com q no?

potser és que la gent és tímida!

mua'

Muntsa ha dit...

em smbla q no és aquest el problema... :)

Isa R. ha dit...

El Siddharta m'encanta! Vaig entrar per curiositat i em sembla un lloc molt guai per portar algú! :) molt bona recomanació ^