6.10.07

Debuts

Avui parlem de debuts, de primeres vegades. Tothom ha fet les coses sempre per primera vegada, sempre n’hi ha una que és la número u, i segur que tots recordem primeres vegades especials... o no tant. Debut té origen en la llengua dels gals: resulta que la paraula va néixer el segle XVIII a partir de “but”, que era la manera com designaven el “blanc”, és a dir, el punt on s’havia de clavar la fletxa. Així doncs, en aquella època, debutar, en francès débuter, significava el que en castellà se’n diu “el primer flechazo”. Avui en dia, però, en francès aquesta paraula té un significat general d’”inici”.


I com que els grans també van tenir el seu primer deia de feina, repassem el debut d’alguns d’ells. Per Stanley Kubrick, tot va començar gràcies a la seva passió per la fotografia. Així Kubrick comença a treballar a la revista Look, gràcies a una foto que va prendre d'un venedor de diaris plorant la mort d'en Roosevelt. I fent reportatges fotogràfics fou com s'introduí en la indústria cinematogràfica que inicia amb Fear and Desire el 1953, cinta que el mateix Kubrick s'encarregà d’eliminar anys després, ja que considerava immadura. Més endavant, Killer's Kiss, la seva segona pel·lícula finançada amb l'escàs èxit de l'anterior producció, va demostrar el talent fotogràfic de Kubrick i la seva capacitat expressiva en l'ús de la il·luminació. Després de crear la seva productora l'estil de Kubrik va anar perfeccionant-se, sobretot en l'aspecte tècnic. Va ser llavors quan va saltar a la fama amb 2001: A space odyssey, pel·lícula que destacava per la seva bellesa plàstica i el va catapultar cap a l’èxit. Així doncs, podríem dir que va ser el gran debut de Stanley Kubrick, després van seguir pel·lícules tan conegudes com: A Clockwork Orange, Barry Lyndon, Full Metal Jacket i ja de manera pòstuma es va estrenar el seu darrer film: Eyes Wide Shut.

Probablement el nom Olvido Gara Jova no us sona de res, però i si el d’Alaska, que va néixer a Mèxic el 13 de juny de 1963 i se’ns dubte és una de les grans figures de la “Moguda Madrilenya” i símbol alhora dels moviments de reivindicació social. Alaska és una artista polifacètica que ha debutat en diferents camps artístics. Als 13 anys es va traslladar de Mèxic a Espanya i amb aquesta tendra edat va ser quan va debutar en el món dels fanzines amb 'Bazofia', on per primera vegada utilitza el sobrenom d’Alaska. Tenia tant sols 14 anys quan va començar amb això de la música. El 1977 debuta en el món de la música amb Nacho Canut, Carlos Berlanga, El Zurdo, Manolo Campoamor, Enrique Sierra i Pablo Beneyto, el grup de punk Kaka de Luxe, on ella toca la guitarra eléctrica. Abans que acabi l’any veuen que són massa diferents entre si i es separen, i Alaska, Carlos, Nacho i Campoamor decideixen crear un grup amb un nou nom: Alaska y los Pegamoides. Amb èxits com ”Bailando” recorren mitja Europa. És en aquesta època, Pedro Almodóvar prepara la seva primera película i decideix que Alaska és la persona ideal per a representar a Bom en Pepi, Luci, Bom y otras chicas del montón.

Però per debuts, el dels anglesos The Kooks, que amb el seu àlbum debut Inside In/ Inside Out han venut més d'un milió de còpies al Regne Unit, s'han mantingut 38 setmanes en el top 20 d'aquest país i han arribat tres cops a disc de platí. Les xifres no menteixen i encara són més sorprenents quan et diuen que la mitjana d'edat dels membres del grup és de 21 anys. A més, ja han tocat a Festival com el Hurricane alemany o el Festival Internacional de Benicàssim. La seva clau, que semblen madurs però canten amb una energia de nens que els fa realment entranyables.