14.11.07

Digue'm quines bambes portes i et diré com ets

Avui entrem en el món dels tòpics i estereotipem a tort i a dret. No hem fet cap extens estudi sobre el terreny, ni enquestes face to face, ni tenim cap credibilitat. Dit això, a l’equip del Mai sostenim que el calçat diu molt de la persona que el porta, per exemple, sobre els seus gustos musicals. En definitiva: aquest complement del nostre vestuari ens defineix més dels que ens pensem.

Les més versàtils

El 1962 es dissenyava el model All Star de la marca converse, pensat per jugar a bàsquet. Desenes d’anys més tard i sense cap canvi en el model inicial, trobem converse de tots colors a tot tipus de peus. Podem dir que converse és una bamba de les més versàtils i que més de moda estan actualment. Si portes converse, pots escoltar música com The Clash, un dels clàssic del punk fins a una de Los Planetas, el primer grup de indie-pop de l'Estat. L’element clau en aquest cas són els colors i la customització que en fem a partir d’els cordons. I és que poc tenen a veure unes all star negre amb cordills de quadres a unes all star roses de topos, tot i que la forma i l’origen sigui el mateix. De la mateixa manera, l’estat de la bamba també diu molt de la persona que la porta. Tant ha estat el seu èxit, que moltes altres marques han copiat el model, i aquell calçat que et compraven els teus pares fa deu anys per un preu assequible, ara no baixen dels 50 euros.

Popis

Entrem en el terreny més popi de la mà de les mítiques Victòria, un calçat que tots hem dut de petits. Són unes bambes molt senzilles i força incòmodes, perquè no dir-ho. Les victoria, són les bambes de tota la vida, fabricades en lona de cotó 100% i estan disponible en tots els colors i mesures. A més el cas de les victoria és curiós, perquè segueixen amb el mateix model, idèntic des dels seus inicis ara ja fa molts anys. Ja sabeu: si aquest temporada voleu ser els més posats en tendències i els més moderns de la classe, feu-vos amb un dels nous models que ha llançat Victoria, perquè ara hi ha tota una nova gamma de bambes pintades i fins i tot personalitzades!

Aquí entren les Tiger, unes bambes molt cool, que per als qui no ho sapigueu (ningú), surten a Kill Bill i també s'associen més aviat amb la música pop. Per la seva banda Reebok i Nike, dues marques molt importants en el món de l'esport, s'han afegit a això de recuperar vells models. No fa gaire ambdues marques han "rescatat" antics models d'atletisme, running i altres, per tal d'adaptar-los a las modernitat. Aquest és per exemple el cas de nike amb el model retro 80.

Les Camper

Des del Mai creiem de forma més o menys unificada que les Campers són les bambes o sabates que segueixen a les Converse: si algú duu converse amb 20 anys, amb 30 és probable que per motius de feina i/o aparença, posició... hagi de canviar de calçat; en aquest cas les Campers són les aliades ideals:dissenys frescos, casual, però més de vestir i de gran qualitat.

Skaters i més

Ara ens posem bambes marca Lakai, és o Nike Skateboard, per exemple. Són per molts racons de Barcelona i se’ls coneix amb el nom d’Skaters. Són també aquests que quasi t’atropellen si no vas en compte quan entres al Macba o passeges per plaça Universitat. Als seus vídeos abans s’hi podien sentir cançons de punk, més tard de rap, però avui en dia el que més abunda són cançons pop-rock. El canvi musical ha anat acompanyat també d’un canvi en l’estètica, i sembla que aquells pantalons taaant amples són cada vegada més estrets i que aquelles sudaderes taaaaant amples són ara jerseis cada vegada més petits i, probablement, siguin de ratlles.

Els que no han perdut aquesta estètica i encara són súper break the rulez són els que porten les famoses Timberland. Seguint amb la mateixa línia, ells també segueixen escoltant ritmes raperos. Per acabar amb aquest bloc tenim als portadors de Vans i Airwalk, que escoltarien cançons de grups com Lagwagon, NOFX o No Use For a Name.

Bambes de muntanya

Pel cas que ara ens ocupa, hi ha hagut una evolució: els que abans portaven les famoses xiruques, ara s’han passat a un calçat més tipus bamba, però també de muntanya, de marques com per exemple Salomon. Posats a estereotipar, estaríem parlant dels hippies... però potser aquest concepte està una mica caducat. Vaja, per exemple: un noi que estudia Ciències Ambientals i que va a la uni amb bici. I què millor per parlar d’aquest grup mentre escoltes, per exemple, algun clàssic de Dr Calypso.

Marteens

Les botes Marteens també són força versàtils. Tot i que són el calçat estrella de sectors com per exemple els skins d’una i altra banda, també es poden relacionar amb el grup anterior. Trobo que en aquest cas el color marca molt, perquè no és el mateix unes Marteens negres amb els cordons blancs que unes botes liles o vermelles, oi que no? En tot cas, aquestes botes van estar molt de moda durant un temps, i ara se segueixen portant. Parlant de botes, potser ens vénen al cap les botes gòtiques... aquestes, com el seu nom indica, s’associen amb els gòtics, gòtics metaleros i la seva peculiar forma de viure i vestir.

Pijes i altres

En aquest cas, estaríem parlant de les típiques ballarines i grups tant radiofórmula com La Oreja de Van Gogh. També vénen al cap coses com joies cursis o bolsos d’un determinat estil, però això ja és un altre tema. I no podíem tractar aquest tema sense parlar d’una botiga que és la salvació de més d’un jove pel que fa a calçat, es tracta del Pull and Bear en les seves dues versions. La primera, la d’un model semblant però més barat de totes les bambes que estan de moda. La segona, aquelles bambes normals amb una ralla blanca la mar d’insulsa per als que no tenen personalitat.

2 comentaris:

Míriam Gómez ha dit...

q xuli q ha quedat això de les bambes al costat!, home... i l'article of course!

Encara no m'ha donat temps d'escoltar el programa!!, quina ràbia i quin estrés!!, després a la feina!!, q estaré més soleta...

Synbios ha dit...

Pues yo llevo unas Nike negras y verdes a prueba de agua :D.