3.11.07

A mà

Avui el tema de la setmana tracta de coses fetes a mà, un fet gairebé insòlit en els nostres dies on quasi tot és fabricat de manera industrial. Cada vegada es fan menys coses a mà, això ho sap tothom, però això no vol dir que no es segueixin fent, per exemple, al mateix barri de Sants. La qualitat, la personalització i la singularitat són tres de les característiques que marquen la diferència alhora d’escollir entre un producte fet de forma artesanal o en sèrie.

Comencem desplaçant-nos al número 52 del carrer Gayarre, on topem amb una petita i acollidora botiga de nom Cartro’on: una barreja de la paraula cartró, un del materials bàsics que utilitza, i cartoon, de l’anglès “dibuixos”. La seva propietària és l’Eva, i va obrir fa dos anys i mig la botiga quan es va adonar que podia convertir el seu hobbie en una forma de guanyar-se la vida. Llicenciada en belles arts i plena d’imaginació i creativitat, l’Eva es passa mitja vida a la botiga, la seva segona casa.

Avui en dia, aquell local que tothom recorda com una perruqueria i que també ha estat un locutori i un magatzem, acull creacions fetes per ella mateixa i d’altres que no són seves. Això sí: la major part de coses que es troben a la botiga estan fetes a mà: papers reciclats, figuretes, capses, postals, carpetes, llibretes, imans, àlbums, arracades, fermalls... Part de les seves idees provenen directament del que li demana la gent. Un exemple són els retrats de cares en relleu que fa a partir d’una fotografia: algú va veure penjada en una paret de la botiga la cara d’en Tintín feta d’aquesta manera i va demanar si podria fer el mateix amb la cara d’una persona... i li va dir que sí. El que té molt clar l’Eva és que una de les claus del seu èxit és la singularitat: no n’hi ha dos d’iguals.

Aquesta personalització es tradueix en llibretes amb el nom escrit o amb la cara d’una persona, postals a mida gegant i amb el dibuix que tu has escollit, i peces (com per exemple un joier que estava fent en aquell moment) on s’adapten els colors, les mides, les característiques, els materials i l’estil als teus gustos i necessitats.



Bambes amb història

Mates és un cognom, per ser més exactes és el cognom del fundador i pioner de la marca de calçat esportiu que enguany fa 60 anys: Francesc Mates. Francesc era un gran amant de l'esport i sempre es fixava en les sabates que duien els esportistes, bé ell també era esportista. Podríem dir que tenia dos hobbies: l'esport i fabricar sabates, i com les dues coses li encantaven va anar perfeccionant la seva creació de sabates sobretot personalitzant-les i adaptant-les al peu dels esportistes. Francesc va tenir molt d'èxit i va obrir un taller al carrer Gayarre número 38, i de fet la seva filla, que es diu Myrna, continua fent bambes a mà allà mateix. De fet, Myrna Mates és la única mestressa sabatera de tota Europa.


Una de les peculiaritats de Mates és que les bambes conserven la mateixa forma que les primeres fetes per Francesc Mates als anys 50. És a dir que segueixen el disseny però readaptant-lo una mica a la actualitat. Hi ha tres tipus de bambes Mates: unes basades directament en models antics, unes altres extretes de models antics també, però readaptades a les necessitats o a la moda d'avui dia. I per últim tindríem les Mates Collection: que són sabates de disseny totalment nou.

A Mates han creat un programa específic que et permet saber com quedarà la teva bamba personalitzada. Un cop escollit entre els diversos models base, només falta escollir els colors i tipus de pell de les diferents parts de la bamba. I per si no fos prou, la marca acaba d’obrir una nova botiga pròpia al mateix carrer Gayarre, aquest cop, al número 25.