17.12.07

La guia definitiva: passions incorrectes, habitacions d'hotel, joguines màgiques... i masturbacions de primera categoria

Els nens imploren. Els adults es rebel·len. I els nord-americans continuen adaptant tota novel·la d’Stephen King que passa per les seves mans. Aquestes serien, més o menys, les paraules o frases clau en relació a les estrenes cinematogràfiques d’aquesta setmana. En unes sales, veiem una botiga amb joguines màgiques, un Pare Noel suportant al pesat del seu germà o un orfe bohemi amb un talent innat per la música. En les altres, les passions més políticament incorrectes, les pràctiques sexuals més sol·licitades o les anàlisis de les guerres més vergonyoses xoquen amb l’esperit més nadalenc. En tot cas, aquestes són les vuit pel·lícules que caldria comentar.

En primer lloc, veiem com l’efecte Brokeback Mountain ha fet possible que una cinta asiàtica i més aviat intimista d’Ang Lee s’hagi col·locat com una de les estrenes més sol·licitades de la cartellera actual. Deseo, peligro (Se, jie), que ja parteix d’un cert prestigi previ després d’haver aconseguit el Lleó d’Or a la millor pel·lícula en la passada edició del Festival de Venècia, s’endinsa en el Xangai ocupat de finals dels anys 30 i inicis dels 40 amb l’ajuda de dos intèrprets de solvència com Tony Leung (Deseando amar) i l’actriu Joan Chen (El último emperador). És en aquesta època on Ang Lee, adaptant un altre relat curt, ens explica una història de sexe i passió compromesa entre una jove infiltrada i la seva presa, que col·labora amb els japonesos. Els problemes sorgiran quan la noia es comenci a sentir atreta per l’home a qui hauria d’acabar traint. Però si la Xina (la popular i l’altra) us queda molt lluny, el nostre amic Stephen King ens pot salvar l’existència amb l’enèsima adaptació d’un dels seus relats, 1408. En aquest cas, la producció implica al director suec Mikael Hafström (Evil, Sin control) i als actors John Cusack i Samuel L. Jackson en la història d’un novel·lista incrèdul que comença a tenir tota mena de problemes un cop entri a l’habitació 1408 de l’hotel Dolphin.

Però com ja podeu començar a sospitar, estem en època nadalenca, i això s’hauria de començar a notar als cinemes d’arreu del planeta. Així, Dustin Hoffman encarna a un excèntric empresari de 243 anys d’edat a la pel·lícula Mr. Magorium y su tienda mágica (Mr. Magorium wonder emporium), del debutant Zach Helm, guionista d’aquella impagable delícia anomenada Más extraño que la ficción. Amb la participació, a més, de Natalie Portman i Jason Bateman, la història s’inicia en el moment en què el senyor Magorium es decideix a traspassar la seva botiga de joguines (que continua sent la més màgica, extraordinària i surrealista del món) a una jove del tot insegura. D’altra banda, la nova collonada que s’han inventat els productors de Hollywood porta per títol Fred Claus, el hermano gamberro de Santa Claus (Fred Claus a seques en la seva versió original), del director David Dobkin, responsable de xorrades tan ensopides com Los rebeldes de Shanghai o De boda en boda. Gràcies a aquesta pel·lícula, el ¿graciós? Vince Vaughn entra al club dels 20 milions de dòlars per fer d’ovella negra de la família Claus. En tot cas, i encara que sembli mentida, la pel·lícula compta amb la presència de grans actors com Paul Giamatti, Rachel Weisz, Kevin Spacey, Kathy Bates o Miranda Richardson. La trilogia es tanca amb les bones intencions de la cinta El triunfo del sueño (com podeu observar, traducció literal de l’original August Rush). Dirigida per Kirsten Sheridan i amb la presència del sol·licitat Freddie Highmore, Keri Russell, Jonathan Rhys Meyers o Robin Williams, la història compta amb un nen amb un talent innat per la música que acabarà fent tot el possible per retrobar-se amb els seus pares.

Per últim, la ració independent s’inicia amb la pel·lícula britànica Irina Palm (de Sam Garbarski) que, amb una elogiada i rotunda interpretació de l’actriu Marianne Faithfull, ens explica les vicissituds d’una dona que, per tal d’aconseguir diners per al tractament mèdic del seu nét, acabarà treballant de forma casual en un club eròtic. Així, i portant una doble vida amb el nom d’Irina Palm, acabarà sent la dona més sol·licitada del local gràcies a les memorables masturbacions que ofereix a la clientela. La ració cinèfila, però, continua amb la també britànica La batalla de Hadiza (Battle for Haditha), de Nick Broomfield (Quién mató a Kurt Cobain?, Ghosts), una nova visió crítica en relació a la guerra d’Iraq que es va fer amb el premi al millor director en el passat Festival de San Sebastian. La última proposta es titula Aqua (de Manuel Almiñana), un recorregut natural i humà per la conca del riu Llobregat. En tot cas, dos pel·lícules més com El custodio o la col·lectiva All the invisible children s’han estrenat aquesta setmana, tot i que cap cinema d’aquí les ha acabat projectant.

La setmana que ve ens mengem els torrons amb Will Smith, Nicolas Cage, Chris Cooper i una gran actriu i directora debutant, Sarah Polley.