7.4.08

Dorit Chrysler Vs Reactable. Auditori (6.04.08)

Photobucket

A la prèvia del dijous passat ja vaig avançar que el que ens preparava el Festival Digressions no era una proposta habitual a la que estem acostumats, sinó que naixia amb la finalitat de familiaritzar al públic amb el més avantguardista de la música contemporània actual. Per demostrar això van comptar amb la thereminista novaiorquesa Dorit Chrysler que es va enfrontar als horitzons musicals més avantgarde de la Reactable, l'instrument català que tant li agrada a la islandesa Björk.

El concert per theremin i reactable no és una proposta massa habitual, tot i semblar un concert futurista cal antendre's que va més enllà i resumeix en un escenari un segle de música electrònica. Els instuments disten molt en el temps. El theremin és un instrument que data del 1919 i funciona a base de l’alteració de freqüències mitjançant el moviment de les mans al voltant d’una antena. El Reactable, per contra, és un instrument del segle XXI que funciona interpretant la relació llum-so que es dóna movent diferents figures geomètriques damunt d’una taula sonora.

Per dur a terme aquest enfrontament res millor que comptar amb els millors intèrprets amb els que es pugui comptar. D’una banda Dorit Chrysler, diva del pop més avantguardista i que ha col·laborat, en alguna ocasió, amb grups de rock com The Strokes o The The i amb primeres figures de l’electrònica com Cluster, a més d’haver participat amb la Experimental Theremin Orchestra. D’altra banda, a mans de la Reactable hi havia Sergi Jorda, Carles López, Günter Geiger i Martin Kaltenbrunner. Els que van desenvolupar aquest projecte en el Grup d’investigació en Tecnologia Musical de la UPF.

El concert va ser una demostració de la coherència que pot assolir, en alguns casos, la música experimental. Sovint els moviments contemporanis i avantgarde és relacionen amb música caòtica i poc coherent. Tot al contrari del que va conseguir Dorit Chrysler qui va obrir el concert amb un recital de peces a base de sàmplers, theremin i veu. Més tard s’hi van afegir els intèrprets de la reactable, instrument que va anar guanyant protagonisme fins al final del concert. Una hora i mitja de recital durant el qual es va poder comprovar com ambdós instruments resisteixen en el temps i poden complementar-se perfectament, tant des del punt de vista de l’espectacle ja que tenen una posada en escena molt curiosa com per afinitat musical. Les atmosferes del Theremin es veuen complementades pels clicks del reactable que poden arribar a modular les ones i crear notes musicals.