10.6.08

El Summercase canta en català?


Podria ser que Sinnamon, la promotora que més ha rebut en la guerra de festivals d'enguany, acabi contradient tota aquella premsa catalana que acusa els festivals indies de no portar mai grups catalans per alguns prejudicis i la previsió d'una solvència econòmica. A finals del 2007 van començar a fer els primers passos fitxant Mishima per la discogràfica Sinnamon Records i aquest passat hivern s'han encarregat de contractar Antònia Font pel festival Ballantine's Leave An Impression, en el marc del qual van tocar al Liceu de Barcelona i al Teatro Real de Madrid per presentar l'orquestral Coser i cantar (Discmedi, 2008).

Tot això ve a tomb en un moment que la rumorologia apunta que aquests dos grups i Els Pets podrien tocar al proper Summercase. De fet, a la seva pròpia pàgina web, el grup de Constantí deixava anar en una nota (qualificada de 'rumor') que podrien tocar en un festival indie d'aquest estiu. Fets els preceptius descarts a l'agenda d'enguany el Summercase queda com a única possibilitat (José Luis Morán del FIB ha declarat per activa i per passiva la seva posició contrària a portar grups que cantin en català, gallec o basc; i el popArb no deu tenir pressupost per contractar-los i sorprendria que es despengessin confirmant Els Pets).

De confirmar-se la notícia, salten a sobre la taula un parell de dubtes sobre els motius que han portat a la promotora i discogràfica barcelonina a apostar per un dels segments musicals amb més mala imatge del país, el de la música cantada en català. Des de l'esclat del rock català als 90 que s'ha acusat els grups insígnia d'aleshores de viure de subvencions de la Generalitat, circumstància que com a mínim s'hauria de contrastar però que és una percepció que, malauradament, han heredat amb menys quantitat les següents generacions de grups. El passat abril, la Generalitat va aprovar una resolució respecte les subvencions per la música en català en viu en el que, entre d'altres requisits, s'especifica que majoritàriament l'esdeveniment s'ha de celebrar a Catalunya, quan tècnicament el Summercase queda salomònicament dividit entre Madrid i Barcelona.

Quant a l'aspecte musical, els tres grups "triats", Antònia Font, Mishima i Els Pets, són els més consolidats del pop en català actualment. Els mallorquins vénen de publicar el grans èxits orquestrats Coser i cantar i amb el qual han fet un salt endavant, tant de públic com de reconeixement. Un salt que també han fet els Mishima amb una sembra dels dos darrers discos que els han dut a recollir bons fruits. El cas més sorprenent, però, és el d'Els Pets. Tot i que des del Sol (Discmedi, 1999) que la crítica especialitzada reconeix un canvi de rumb a la trajectòria del grup, on abandonaven la festa major i demostraven que eren dignes de la paraula pop, els tarragonins són els darrers supervivents del rock català dels 90 i segurament carregaran amb aquest estigma tota la vida. Caldrà veure quina rebuda tenen aquests grups si acaben tocant a Boadilla del Monte el tercer cap de setmana de juliol. Els Antònia Font ja hi han tocat, omplint fins la bandera el Teatro Real. Els altres dos, exceptuant un anecdòtic concert a Radio 3, encara han de debutar davant del públic madrileny.

Actualització!: com bé corregeix el Dani de Mishima, el grup barceloní sí que ha tocat a Madrid. Va ser el passat 12 d'octubre en el marc del festival Wintercase (de Sinnamon), compartint cartell amb Soulsavers i Spiritualized. Demano disculpes per l'error.

18 comentaris:

Anònim ha dit...

Un bon article, enhorabona

Anònim ha dit...

M'ha agradat molt l'article, però no et deixis encegar per una promotora a qui només l'interessa enbutxacar-se uns dinerets i rebre la tan benvolguda subvenció. Sinó, perquè no porta a algun d'aquests grups a Madrid? Perquè allà no rebrien ni un euret?

X.d.: M'han (mal)informat que la parella Saura-Carabén s'ha separat. Algú em pot corroborar el rumor? Qui s'ha quedat amb el nen i amb el gos? O dir-me, simplement, si és un fals rumor promogut per les males llengües?

Eduard Gras ha dit...

Antònia, entenc que si confirmen els tres grups pel Summercase també tocaran a Madrid un dels dos dies, no? No em deixo encegar però volia generar un dubte sobre el fet que ho facin per fer-se rics amb les subvencions.

D'altra banda, em sap greu, però del Carabén només ens interessen els discos que tregui (tot i que em sembla que a algú de l'equip té especial fixació també per les seves ulleres).

Dani Vega ha dit...

Primero, esos rumores son tan absurdos como el comentario mismo.
Segundo, Mishima actuó en Madrid en octubre pasado,en la gira Wintercase, tocando el día de la Hispanidad, si si, el día 12 de octubre, junto a Spiritualized y Soulsavers en la sala Joy Eslava.
Fem historia.
Dani

Anònim ha dit...

Me parece perfecto que tocárais en Madrid. Nadie os niega ese hito histórico que, por cierto, denota un poco de prepotencia por tu parte Dani.

On the other hand, no critico el hecho de tocar en el Wintercase, que es un festival de otoño con menor afluencia de público, sino por el hecho de programar grupos que canten en catalán (y no me refiero a vosotros en exclusiva) para tener más puntuación y poder recibir la subvención. Dime Dani, ¿cuántos grupos han cantado en catalán en las anteriores ediciones de este festival (cuando la normativa aún no era vigente)?

Dani Vega ha dit...

Antònia, no pretendía para nada parecer prepotente, disculpa si te ha dado esa sensación, sólamente correjía un error en el artículo, que , on the other hand, me parece genial . Respecto a lo otro, males llengües.
Un saludo.

Eduard Gras ha dit...

Hola Dani, abans que res, et demano disculpes per l'error. Se'm va passar totalment per alt. Afegeixo una nota al final de l'article corregint-ho. Moltes gràcies!

marmota ha dit...

Jo pensava que lo del Wintercase van ser concerts només del Caraben (crec recordar que al cartell posava algo com 'Mishima (solo)'), però és bo saber-ho.

Però bé, ja que hi ha el Dani per aquí, q ens confirmi si és veritat que aniran al Summer! :)

Dani Vega ha dit...

Hola Aleix!
Bueno pues te confirmo que no hay nada confirmado!

Lo del Wintercase fuimos David y yo en formato acústico, fué una gira genial por cierto.
Saludos!

Muntsa ha dit...

bé, per fi m'he pogut llegir l'article...

doncs jo no ho veig massa clar això dels Pets... (us asseguro q a Madrid no els coneix ni sa mare. Tot i que seria de justícia convidar-los a qualsevol dels festivals d'estiu i demostraria q aquest Estat pot avançar una mica.

ala,
va antònia, ara q hi ha confiança, qui ets?

marmota ha dit...

Dani, ahora sí que sí!

Que tengáis suerte en el Summercase! ;)

Dani Vega ha dit...

Wow! Aleix, sí que estas informado!!
Pues sí, hace media hora que han actualizado la web!!!!
Gracias y nos vemos por allí!
Dani

Andrea Valverde ha dit...

Toma confimació!

:)

Anònim ha dit...

Hola Muntsa! Per solucionar la teva curiositat: sóc matemàtica, sabedellenca, de 27 anys, barcelonina d'adopció i "quasi" llicenciada en Ciències Polítiques.

Bé, a tot això, hauria de dir que "felicitats" per la confirmació que ha fet el Summercase (el mateix dia del Day Dream¿?, qué il.luminats!). Seria tot un luxe estar a Madrid veint als Pets cantant "Jo vull ser rei"; als Mishima cantant "l'estrany" (que és com em sento en un país veí); o als Antònia Font cantant "Alegria".

Però, evidentment, no hi aniré. No em considero pro-Summercase i, encara menys, pro-Sinnamon. Ho sento. I, perquè? Doncs, aquí us deixaré anar els motius pels quals Sinnamon fa una mica de farum (o oloreta a fems, o a germaneta-cusina d'una Multinacionional del sector de les Telecomunicacions):

1) L'únic motiu d'aquesta programació continua essent la BENVOLGUDA subvenció. No és ni bona fe ni interès musical per aquests grups. Sinó, em reitero, ¿per què no ho han fet abans d'entrar aquesta nova normativa?

2) Imperi Razzmatazz = gallina dels ous d'or, es contracta a aspirants a "hypes" per a gent que vol anar a la Moda.

3) La bombolla immobiliària es pot equiparar al que jo denomino "bombolla festivalera" = iniciada per Sinnamon l'any 2006, però que ha acabat rebentant el mercat aquest any. Jo vull, tu vols, ell vol, tots volem, ... A cop de talonari, alguns grups han acabat ingressant més diners que a Glastombury. Així es fan els grans negocis!

4) El fet que "La Vanguardia" publiqui un suplement sobre "tots" els festivals que es fan aquest estiu i, només, faci esment als de Sinnamon (que són vuit, dels quals la majoria estan montats per un gran nom + teloners adjunts i en dies intempestius com dijous i diumenge), fa una mica de fàstig. ¿Quants diners ha pagat i paga Sinnamon a La Vanguàrdia en concepte de superpromoció?

Si en voleu més, ja m'ho direu. Suposo que demà quan us lleveu de la ressaca Radiohead i altres que també tocaven per allà ja ho llegireu!

Anònim ha dit...

wow! realmente hay gente que no le gusta que los demás triunfen!
Sinnamon estan ahi porque se lo han currado, y son la mejor promotora de conciertos de el estado.

Entiendo tus argumentos, antònia, pero se te nota que lo tuyo es rabia.

Ines.

Anònim ha dit...

M'encanta formar part de les minories... Sempre m'he considerat una outsider del s.XXI.

I, pel que fa a ràbia¿? No tinc motius per tenir-ne d'algú que no crec que hagi triomfat mai.

Si en el teu cas, formes part d'aquesta promotora (sigui per A o per B), doncs, s'han d'acceptar les opinions diferents a les teves. Benvolguda sigui la Pluralitat, que va néixer després de dos llargs segles de guerres de religió continuades.

I, perdona, però amb aquests arguments tan buits de contingut, no puc canviar d'opinió.

XD: La millor promotora? Llegeix el Rockdelux d'aquest mes i observa amb deteniment les diferents opinions dels diferents promotors de festivals. A mi aquesta parelleta em van fer, més aviat, riure.

Anònim ha dit...

Perdoneu,....entomant el tema de la musica en català als festivals indies. Crec que fora bo matar-ho ja d'una vegada.
Crec que qui ha obert aquest debat ha estat gent poc informada provinent de la vella guardia del Rock dels 4 grans que ara han començat a descobrir propostes noves cantades en català, quan ja fa uns quants anyets que publicacions com Rockdelux (que no Enderrock) ja els hi havien dedicat bones critiques. Només vull recordar que al Primavera Sound hi han actuat gent com Llach, Pets, Sisa, però també gent de Bankrobber, etc....
Amb això vull dir que, penso que els primers que es varen enterar d'una nova fornada de grups que canten en català, va ser justament el public indie d'aquest país. Segurament perquè no tenim tants prejudicis i li donem més importancia a la qualitat que a les consignes politiques. la politica al parlament.

Només és una opinió. ;)

Arnau Sabaté ha dit...

d'indie en català n'hi ha hagut des dels 60's (veure Canet Rock). Respecte el que diu en farlak, sisa si que ha tocat al Primavera...Ni dels pets ni Llach en tinc constància. Així que deixem aquesta informació una mica penjada. Podries confirmar-ho. Reitero Els Pets segur que no han tocat al primavera...