11.5.09

Càpsula indefinida de l'audiovisual mundial #23 Visions documentals de la Nord Amèrica contemporània

La Càpsula indefinida de l’audiovisual mundial d’aquesta setmana es posa seriosa. Bé, no és veritat. Ho intenta, però no pot. Els senyors que realitzem aquesta educativa i estimulant càpsula, per semblar encara més intel·ligents del que som, ens hem posat les ulleres de pasta per encarar un tema cinèfil del tot apetitós. Avui anem de llestos i parlem de documentals. ¿Documentals? ¿Així com així? No exactament. Centrem la nostra mirada en aquells documentals nord-americans que saben mirar-se el melic i parlar dels seus propis assumptes. ¿Què vol dir això? Doncs que intentarem esbrinar com es veuen els nord-americans a ells mateixos a partir de la seva pròpia filmografia documental contemporània. Vés quina cosa!

I com que veig que avui m’estic preguntant i responent tota l’estona, aquí llenço una altra pregunta amb resposta. ¿I tot això, a què ve? Doncs ve perquè el senyor Michael Moore va estrenar el passat divendres la seva nova pel·lícula, titulada Sicko, que ens mostra a mode de denúncia la lamentable situació del sistema sanitari als Estats Units. Això ens serveix també per dialogar en relació a la qüestionada postura de Moore en la realització dels seus treballs. La pel·lícula s’ha estrenat aquí en dos anys de retard, just quan tota persona sensata ja l’havia vist fa temps descarregada d’Internet. No sé que n’opinarà d’això la senyora ministra. Però com que aquest no és el tema, el deixo de banda i us dic el següent.

A més de les pel·lícules de Moore, a la càpsula hi podreu trobar comentaris enginyosos en relació a una altra de les estrenes documentals recents, Man on wire. I xerrameques diverses pel que fa a altres pel·lícules documentals interessants.

Podeu escoltar tot això AQUÍ o directament des del nostre perfil d’SCANNER CLUB. Així de fàcil.

Per cert, el tràiler de Sicko (doblat al castellà) s’equivoca. Michael Moore no va guanyar l’Oscar amb Fahrenheit 9/11. Ho va fer amb Bowling for Columbine.