No sense la meva Moleskine
Perdre el meu passaport és el que menys em preocupa; perdre la meva Moleskine, això sí que és una tragèdia.
Bruce Chatwin
A aquestes alçades gairebé tothom sap què és una Moleskine. Sí, estem parlant d'aquella llibreta amb coberta d'imitació de pell, una tira elàstica a la dreta i de tamany més o menys de butxaca. La llegenda diu que grans artistes com Van Gogh o Picasso la van utilitzar per als seus esbosos i que literats com Chatwin o l'omnipresent Hemingway hi escribien les seves idees. El que potser molta gent no sap és que aquest tipus de quadern no va rebre el nom comercial de Moleskine fins només fa 10 anys, quan un llibreter de Milà va decidir tornar a fabricar-lo després de més d'una dècada de la seva desaparació del mercat. Avui en dia es fabriquen una gran varietat de quaderns Moleskine i són per molts un objecte de culte, símbol de qualitat i distinció. Això sí, tot plegat es nota en el preu.
Però Moleskine no només fabrica quaderns, aprofitant el seu gran èxit entre artistes i escriptors reconeguts, també organitza diferents activitats culturals. La més recent s'anomena The Detour i és una cosa tan senzilla com una exposició de les Moleskine de més de 30 artistes, il·lustradors i dissenyadors, tant actuals com passats. La gran particularitat és que els quaderns són exposats en una mena de vitrines transparents a les que els visitants poden accedir utilitzant uns guants de làtex. Les moleskines de Lacroix, Marías o Marras entre d'altres han començat a exposar-se a París i de moment, la mostra visitarà també Londres, Berlín i Nova York. Pels que no teniu previst viatjar a cap d'aquestes ciutats, sempre podeu mirar els videos de les llibretes.
1 comentari:
hola,
Hace muchisimo ke no digo nada en este blog. Pues bueno si escribo en un articulo antiguo es por que sara suñé aparicio me ha pasao el articulo en referencia a una conversación que tuvimos... encuentro el articulo interesante y aunque tarde, alli va mi comentario...
Antes que nada una serie de puntos que creo ek son interesantes que no se comentan... la moleskine tiene su nombre por la tela de la tapa de la cubierta de las libretas originals que u creador parisino ceaba hasta el 1986.
La empresa ke compro la moleskine y que aupó de nuevo la fama de las moleskine fue "modo&modo" el cual esa el tiron comercial de que ha sido usada por grandes en la literatura arte.... etc...
Su uso se debe a su pragmatismo, ya que es una libreta hecha para que se maantenga cerrada cuando se rekiere y abierta cuando se rekiere con la tira que tiene, ademas El lomo la mantiene flexible a la par que resistente para el trajeteo ya que es una libreta que usaban viajeros, o personajes "inquietos"
Los de que personas como picasso o hemingway o matisse.. lo hayan usado no está demostrado aunque tp desmentido... Los personajes que seguro la usan son Neil Gaiman y Luis sepulveda... entre otros...
Cierto es que Bruce Chatwin, conocido por ser un culo inquieto, impulsivo y viajero, fue el máximo impulsor de esta libreta.
un saludo a mai a la vida, a andreä y suerte con todo. Seguid así esta muy bien.
moisés
Publica un comentari a l'entrada