Mecal Dosmilset, curts en expansió
Avui ha fet la seva presentació oficial als mitjans el festival de curts que com cada anys ens presenta el bo i millor del que s'està coent al món del curtmetratge internacional. Estem parlant, evidenment, del Mecal Dosmilset que presenta un cartell més adult amb 7 premis a repatir i amb 23 peces catalanes que podrem gaudir dins la programació oficial fins el 23 de Setembre, per tant dins les dates de la festa de la ciutat. Per veure l'spot oficial només cal que clickeu aquí.
El Mecal es troba de celebració, el festival cumpleix 10 anys de Festival Internacional de Curtmetratges a Barcelona. Els espais escollits per acollir les proyeccions són la Residència d'Investigadors i la Sala Apolo (amb les dues sales habilitades), tot i que es podran veure curts seleccionats durant els concerts que ompliran la ciutat per La Mercè.
A part de les seccions oficials de concurs (Internacional, Obliqua i Documental) enguany, el que més destaca de la programació són les seccions paral·leles com poden ser la dedicada a l'univers femení titulada Womart, la Radical que gira entorn del sexe i té un especial sobre la masturbació (sense caure en la pornografia barata, evidentment), passant per una secció especialment dedicada a totes les obres amb temàtica suicïda. Petits Dibuixos Animats és potser una de les seccions que més ens ha encuriosit ja que es tracta d'una proposta que engloba curts realitzats per nens d'entre 7 i 12 anys que tot just trobem un forma lúdica d'expressió. Una proposta que els països nórdics causa realment furor i que esperem que tingui el mateix èxit entre el públic barceloní. Podreu veure vosaltres mateixos aques dibuixos animats a la Biblioteca Xavier Benguerel.
Paral·lelament, a l'edició purament fílmica, trobem el Mecal Music Festival que presenta per cinquè any consecutiu un programa d'actuacions força interessants. Hexstatic el dissabte 15 encenten la vessant musical del festival, continua el diumenge 16 amb el concert de Mine! més els Loud Whispers. El mateix diumenge 16 al Apolo2 es projectarà l'especial sobre el polifacètic Beck, secció que tindrà continuitat el proper diumenge 23 a la mateixa sala. Els concerts continuen dimarts 18 amb el concert de Les très bien ensemble a també a l'Apolo2. Coincidint amb aquest concert es projectarà també el dimarts una retrospectiva del segell discogràfic Elefant. L'últim concert programat per dimecres 19 i l'oferirà Hey Gravity!.
Que el curtmetratge està en alça no és cap mentida, i només cal veure el llistat de festivals de curts que podem trobar a Catalunya, però encara estem parlant d'un gran dèficit de propostes que adaptin aquest format cap al públic que no està estrictament relacionat amb el món de l'audiovisual.
Catalan Films i Cameo Media són dues companyies que intenten fer front a aquest fet. Per una banda Catalan Films es dedica a la promoció internacional de l'audivisual català a mercats i festivals de cinema, com poden ser Cannes, Los Ángeles o Toronto, amb la creació d'un catàleg d'artistes catalans que es mostra dins els diferernts estants de cada festival, tant dins com fora de Catalunya. Cameo Media com a compañia independent que engloba diverses productores d'àmbit nacional, que aquest any també patrocina el festival, destaca ja que en l'edició de les pel·lícules en format DVD inclou diferents curts de realitzadors del país.
Personalment crec que el curtmetratge és un format que no deu res al seu germà gran (o si més no, poc) i què per si sol està creant tot un seguit d'escena o moviment amb molta força. És una pena, però, que quedi relegat al l'ús formatiu de les escoles de cinema i que les sales no intentin donar-li la deguda sortida. Potser les veus més conservadores a hores d'ara tenen les mans al cap i pensen que no és rentable per les sales. No estic parlant de programar 5 o 6 curts en una sola sala, però potser si adaptar aquella vella costum d'incloure un curt a l'inici de cada film o fins i tot, perquè no, programar una vegada al mes sessions on el curt sigui el protagonista. Bé, només especulo, perquè crec que és una vessant no gaire explotada de la cinematografia i em xoca que un àmbit al que pretenem donar molta més projecció el tinguem tant desaprofitat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada