1.11.07

Iniciació a l'electrònica amb Dntel

A l'hora que vaig començar aquest article no parava d'escoltar els dos discs que més conec de Dntel, el Life is full of possibilities (Plug Research, 01) i el Dumb luck (SubPop, 07). Sobretot aquest últim, que a mi ha estat el que m'ha enxampat. Així doncs, és el disc que comentarem avui.

El món d'internet és curiós, i és que buscant informació sobre aquesta banda he descobert la història d'on prové el nom de Dntel. En principi el nom del projecte personal de Jimmy Tomborello no havia de significar res en particular, però les curiositats despertades entre els periodistes, van fer buscar-li un significat. Així doncs, Dntel va esdevenir una abreviatura de l'expressió "don't tell". Tot i això, Jimmy afirma que és un pèl rebuscat. També s'especula sobre la possibilitat que el nom provingui de la paraula anglesa "accidental", i que se n'ha pres la última part... En fi, cultura general i curiositats més aviat irrellevants. Tot i això Dntel en alemany antic significa "vagó de tren".

Dumb Luck és l'últim dels tres elapés de Dntel, un projecte de l'americà Jimmy Tomborello. I la definició de vagó de tren li escau perfectament, ja que per conèixer el seu univers particular cal que hi pugem i descobrim el que ens ofereix. Contradictori com a persona, qui el coneix el defineix com un personatge més aviat introspectiu i secret. Fred en escena però que, en canvi, produeix una música inquieta i perfeccionista, plena d'emocions que ens arriben ben endins als que escoltem la seva música. Suposo que per això Jimmy Tomborello adquireix tanta personalitat i misticisme.

Probablement molts de vosaltres per Dntel o Jimmy Tomborello no us vindrà res. Però si us dic The Postal Service, de ben segur que us vindrà ràpidament al cap la melodia del gran tema 'Such great heights' que tant es va escoltar quatre o cinc anys enrera. Jimmy Tomborello juntament amb Ben Gibbard de Death Cab For Cutie encapçalaven aquest projecte musical.
Després de destapar la identitat d'aquest músic descobrim que, a part de ser un geni, sap rodejar-se de personatges ben destacats en l'escena musical. Ho hem vist amb l'associació amb Ben Gibband amb qui a més de compartir escenari els ha produït els dos últims elapés. En l'anterior disc Life Is Full Of Possibilities ja va escollir una bona colla de col·laboradors. Aquest cop amb Dumb Luck ha passat el mateix. Noms com Lali Puna, Bright Eyes, Grizzly Bear o Mia Doi Todd han participat en el seu projecte. El dinamisme musical de Tomborello no acaba en la seva faceta de productor, ni en The Postal Service ni en Dntel. L'any 2006 sota el nom de James Figurine edita Mistake mistake mistake mistake (Plug Research, 06), un projecte d'electropop.

Sense marxar del Dumb luck, el definirem com un disc d'electrònica perfecta, que convina els clicks'n'cuts amb melodies pop que tant li agraden a Jimmy Tomborello. IDM (Inteligent Dance Music) fruit de les seves influències de l'indie nord-americà. Dumb luck veu la llum l'any 2007 pel segell Sub Pop, distribuït a la península per Sinnamon Records. T'agradarà si t'agrada la electrònica onírica i experimental, probablement no apta per clubbers addictes a la base rítmica dels bombos.


Videoclip de 'Breakfast in bed' (Dntel feat. Bright Eyes)

4 comentaris:

mir* ha dit...

jo no sóc gaire fan de la música electrònica, però he de reconèixer que dntel m'agrada força...

:)

Andrea Valverde ha dit...

visca the postal service
visca death cab for cutie
i evidenment
visca dntel!

Muntsa ha dit...

Doncs a mi Dntel no m'acaba de fer el pes...

Arnau Sabaté ha dit...

doncs la setmana k ve més electrònica...