27.5.08

La Guia Definitiva: Abans que Indiana Jones sàpiga que heu mort

Esvaniment i perplexitat. Brillantor i absurditat. Mestria pura i ridiculesa extrema. La cara i la creu d’aquesta setmana cinematogràfica que ens ocupa, tenen nom propi. Un servidor reconeix que estava mitjanament encantat de la vida davant la imminent estrena d’aquesta quarta part d’una de les sagues d’aventures més entretingudes que ens ha regalat el cinema. Per altra banda, bon cine clàssic amb tocs d’autor també feia acte de presència en la cartellera d’aquesta setmana amb un títol més que brillant. Avui La Guia Definitiva no té ganes de rodeigs mentals i us deixa les coses clares. Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal és, des de ja, una de les grans cagades cinematogràfiques que hem arribat a presenciar els humans. Antes que el diablo sepa que has muerto, en canvi, ho encerta totalment en tot el que respecta a un bon espectacle, un bon relat, uns personatges memorables del tot extrems, una direcció apoteòsica i unes escenes d’autèntic infart. Benvinguts, un cop més, a la vostra lectura setmanal de La Guia Definitiva. M’apiado de les vostres ànimes, tot esperant que pugueu gaudir d’una bona estoneta de cel abans que Indiana Jones sàpiga que heu mort... ¡Ah però! ¡Que a més d’aquestes dos pel·lícules, també se n’estrenen tres més!

Tot i que Rodolfo Chikilicuatre i la seva memorable actuació d’aquest dissabte al Festival d’Eurovisió (solo de guitarra inclòs) ha ocupat la major part de converses entre el personal d’aquest país, no oblidem que, a nivell mundial, el senyor Indiana Jones ha tornat a fer acte de presència després de 19 anys desaparegut. La veritat és que, pel que ha vingut a fer, ¡més valia no haver-lo recuperat! Però ja que aquesta bonica secció del Mai a la vida no es dedica exactament a la crítica cinematogràfica, millor anem per parts i centrem-nos de forma global en aquesta Indiana Jones y el reino de la calavera de cristal (Indiana Jones and the kingdom of the crystal skull). Harrison Ford protagonitza. Steven Spielberg dirigeix. David Koepp escriu. I George Lucas... diguéssim que hi continua fotent el nas de forma omnipresent. Han passat gairebé 20 anys. Ens trobem a l’any 1957, en plena Guerra Freda. En aquesta ocasió, al professor Henry Jones (i companyia) li toca fer-se amb una estranya calavera de cristall amb poders ocults que està amagada en plena selva de Perú. Allí, la letal Irina Spalko i tots els seus sequaços soviètics (¡oju peligru!), també li buscaran la pista. ¿Una suma entre Indiana Jones i Encuentros en la tercera fase? ¿Temples ancestrals i rituals extraterrestres? Sí, això és el que lamentablement us trobareu en aquesta quarta (i innecessària) part de la saga. Entre els actors que hi participen, per cert, ens trobem amb el retorn de Karen Allen, una desaforada Cate Blanchett, un embogit John Hurt i un Shia Labeouf en plan Tarzan i amb menys carisma que Santi Acosta en la seva època daurada del Salsa Rosa. Flipeu i jutgeu per vosaltres mateixos.

Per a aquells que vulguin gaudir veritablement d’una bona sessió de cinema, La Guia Definitiva recomana de forma immediata el visionat d’una pel·lícula amb un títol més que extraordinari, Antes que el diablo sepa que has muerto (Before the devil knows you are dead). La pel·lícula, dirigida pel ja octogenari i sempre genuí Sidney Lumet i protagonitzada per uns sensacionals Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei i Albert Finney ens relata, a mode de tragicomèdia urbana, la situació de dos germans atrapats en la ruïna en les seves conspiracions per tal de portar a terme el que hauria de ser l’atracament perfecte en una joiera del seu barri novaiorquès. Clar que la joiera en qüestió, diguéssim que no és un establiment qualsevol, ja que és el negoci que regenten els seus propis pares. Així doncs, deixeu-vos de barrets, fuets i calaveres de vidre i desplomeu-vos directament amb una de les grans tragèdies modernes de la temporada. Crec sincerament que ho acabareu agraint. Per últim, i ja que les respectives distribuïdores s’han acabat fent caqueta als calçotets, del tot acollonides per l’acaparament de cartellera perpetrat per l’arqueòleg més famós a nivell planetari, La Guia definitiva se n’adona de la presència de tres pel·lícules més que intentaran fer una mínima d’ombra als dos grans films d’aquest final de mes. En primer lloc, la xinesa El último viaje del juez Feng (Mabei shang de fating), dirigida per Jie Liu, ens relata un xoc jurídico-cultural en un dels recorreguts anuals d’un tribunal ambulant. Tanmateix, la coproducció hispano-argentina Abrígate, dirigida per Ramón Costafreda, se serveix del protagonisme de Manuela Pal i Félix Gómez i ens endinsa en la situació sentimental d’una jove vídua en el moment en què s’enamora del fill del que havia estat el seu madur amant. Per últim, des d’Espanya també ens arriba Cosmos, una pel·lícula dirigida per Diego Fandos i protagonitzada per Oihana Maritorena i Xabier Elorriaga que ens explica la història d’un empresari que, després d’haver estat segrestat durant nou mesos, sentirà empatia i necessitat d’ajuda per un cosmonauta oblidat dins l’estació MIR.

La setmana que ve, La Guia Definitiva us servirà una ració de cerimònies nupcials, boires del més enllà, noies mortes i rondes nocturnes.