5.6.08

Sónar Series, vol 1: Què és l'Skweee?


Als periodistes, a poder ser musicals, ens agrada posar adjectius i/o etiquetes a tot allò al que ens volem referir. Quan es tracta de música sempre se li intentem buscar semblances, parents propers, afinitats sonores i aleshores ho bategem: avantpop, post-rock, avant-garde, dubstep, idm, clicks’n’cuts, space-rock... En definitiva, adjectius que s’utilitzen per ometre’n d’altres que puguin sonar poc concrets i/o que puguin evidenciar la falta de criteri del que escriu.
Ja s'apropa el Sónar i durant les properes setmanes la humil coneixença d'un servidor intentarà posar-vos al dia sobre el que entenem per música avançada.
Si el 2007 va ser l’any del dubstep, aquest 2008 ja es té un nom, l’Skweee, adjectiu que es passeja entre l’absurditat i la impronuncialitat. De ben segur, però, que fa dies que us passejeu per blocs en busca d'informació sobre aquest nou estil de música nòrdic i no en treieu l’aigua clara. Bé doncs, no us preocupeu que esteu en el lloc i el moment adequat per descobrir què és l’Skweee.

Abans que res localitzarem l'estil en el mapa i donarem el nom de dos segells discogràfics; Harmönia que és Suecia i el Flogsta Danshall, que és finlandès. De moment ja sabem que l'Skweee és un gènere que tot i el seu so càlid, el localitzem a la part més freda d'Europa. D'aquesta realitat en deriva la primera conclusió, que el fred els hi impedeix estar al carrer i per tant s'han de quedar a casa. En comptes de fer judicis morals introspectius que els condueixin a la frustració i al suïcidi, decideixen experimentar i creen l'Skweee, un gènere d'alló més freak i nerd.
Com bé us podeu imaginar, l'Skweee és un estil de música digital i la seva arrel la trobem en la evolució lògica de l'electro més analògic. Ens hem de remuntar al naixement d'aquest estil als 80 quan el funk es va mesclar amb la música disco i va aconseguir evolucionar cap a l'underground gràcies a elements d'avant-garde aportats per grups alemanys de krautrock com Kraftwerk. Podem trobar un referent històric molt valuós que us pot fer entendre aquesta evolució gràcies al següent vídeo del tema Planet Rock d'Afrika Bambaata:



La introducció del nom Afrika Bambaata ens pot ser molt útil per crear el paral.lelisme entre Skweee, electro i música jamaicana. En el fons l'electro i el hip hop són dos estils que evolucionen paral.lelament i agafats, tots dos, de la mà per la música negra.
L'Skweee li deu molt a l'electro analògic en concepte tot i això no hem d'oblidar que el Glitch és un altre estil que influeix molt en aquesta música fent-la un estil més entretingut. Gràcies als Clicks'n'Cuts del Glitch l'Skwee esdevé una música dinàmica predominada per multitut de sons mecànics, bits de videojocs dels 80's i talls amb reminiscència de hip hop. En definitiva, sorollets. Una paraula que, a grans trets, defineix el so d'una música que neix entre el final del 2007 i el principi de 2008 i que es basa en introduir elements hiper contemporanis sobre unes bases més arcaiques. Tot i divergir bastant, no és una tonteria dir que l'Skweee i el dubstep s'assemblen. No em d'oblidar que totes dues músiques reben forta influència del dub i això es pot notar en cançons de segons quins artistes.
Per aprofundir una mica més en en el tema recomano que us escolteu dues radios on line que una es troba dins el web del segell discogràfic Flogsta Danshall i l'altra és un reproductor que podreu trobar a la web Nation Of Skweee. Un enllaç molt útil amb links a artistes d'Skweee, documents, etc.


MAI A LA VIDA RECOMANA:

SonarDôme. Dissabte 21 de Juny:
Flogsta Danshall & Harmönia presenta SKWEEE

20:00 live RIGAS DEN ANDRE, PAVAN, JOXAREN & DANIEL SAVIO (SE)
21:00 live RANDY BARRACUDA, MESSAK, SLA & EERO JOHANNES (FI)