13.6.08

Sónar Series, vol.2: Sónar play guitars

Sovint la relació Sonar i música electrònica no és una regla que es compleix a la perfecció. Al seu nom corporatiu ja hi diu ben clarament festival de música avançada. Habitualment la música electrònica és sinònim de música avançada, tot i això ningú nega que amb l'analogia puguin arribar a construir-se melodies, avegades sorolls que es tradueixin en vanguardisme sonor. Aquesta setmana rependrem l'especial que vaig iniciar la setmana passada amb el Sónar Series i aquest cop ens dedicarem a mirar amb lupa el cartell del Sónar de dia per tal de destriar el grà de la palla, deixarem de banda les actuacions estrictament electròniques i ens fixarem en les propostes de grup més interessants.

El dijous 19 de Juny. 'Del downtempo a al Rock desfasat'
Dijous s'inicia a les 14:00 a l'escenari Sonar Dôme amb una proposta en solitari d'un barcelonés que per interessant no puc deixar de recomanar-vos-la, es diu Santiago Latorre saxofonista i enginyer de so que treballa a l'estudi de gravació de Marc Parrot. El seu és un projecte solitari on hi predominen vents i instruments de corda enllaçats amb bases electròniques i beats d'electrònica intel.ligent que evoquen en una electroacústica, tal hi com ho defineix ell, molt lleugera. Al mateix escenari dues hores més tard hi ha uns barcelonins que no paren de fer concerts, també mesclen els ritmes electrónics amb altres instruments però en aquest cas la seva és una proposta més ballable, em refereixo als Ass Trio. Ritmes de Nu-Jazz que evolucionen d'atmosferes d'allò més cool fins a ritmes de house amb pinzellades de funk que en alguns casos ens poden evocar al projecte del francès Etienne de Crécy, Superdiscount.
Ass trio es solapa amb l'actuació dels Suecs Little Dragon un quartet encapçalat per la vocalista Yukimi Nagano factura pop electrònic amb els justos tocs de jazz que permeten situar-los a mitg camí entre Lali Puna i Morcheeba.
Anys llum és on es situa la música dels XX Teens, un grup de desfasats que va debutar l'any 2005 però que aquest 2008 ens porten un single que pinta molt bé i que s'anomena 'How to Reduce the Chances of Being a Terror Victim' (Mute, 08) i del qual en podreu veure el vídeo a continuació. Abans de marxar i per que no sigui dit que heu anat al Sónar de dia sense fer una ballaruca, deixeu que em desmarqui del títol de l'article per recomanar-vos un dj, Christopher D Ashley. Molt recomanat pels fans de l'electro finíssim.


Divendres 20 de Juny 'Soroll'
Si a vosaltres el que us tira és el Soroll el divendres és el vostre dia, aneu al SónarComplex i estireu-hi les estovalles de picnic per passar-hi el dia, de la 13:00 fins a les 21:00 hi passaran per aquest ordre: AixònoésPànic, QA'A, Yellow Swans i el Show no del tot insòlit que oferiran els Nisei Vs Za. Aixònoéspànic és un trio d'improvització on el nom que us sonarà més provablement sigui el de Victor Nubla i el seu clarinet elèctric, per definir-ho d'alguna manera l'adjectiu que més s'acosta és el d'experimental. Els QA'A ja han aparegut en altres ocasions en posts del mai a la vida i provablement s'estiguin situant en una de les posicions més esperançadores de la música d'aquest país. La seva música es podria definir com psiquedèlia tot i que quedariem bastant curts dient només això, així que s'hi haurien de sumar elements del rock, l'àcid, el noise, etc. Multitut d'elements que només ells saben convinar és per això que productors de la talla de Zlaya Hadzic (Sonic Youth, Tortoise, The Ex..) s'hi han fixat. Els Yellow Swans seran els únics representants estrangers i pels que recordeu la sessió dels Fuck Buttons en el primavera anterior que sapigueu que tenen una estructura semblant. Multitud de sintetitzadors, caos pads i caixes de ritme que donen forma a les melodies d'una guitarra. Entre els seus estils afins hi podem trobar coses tant dispars com Death Metal, Hardcore, jazz o hip hop tot i que tal hi com he llegit per algun bloc i pel que he pogut sentir d'ells dir que la definició que més m'ha agradat ha estat la de post-rock nihilista. Com a curiositat dir que Jamie Stewart de Xiu Xiu ha col.laborat amb ells en el seu primer treball Bring the Neon War Home (Narnack, 06). Si us atreviu amb ells podeu mirar el vídeo de més avall. Finalment tancaran dues bandes locals prou conegudes en un espectacle que pot ser d'allò més interessant. Tot i que cal remarcar que en alguna ocasió membres d'ambdues bandes ja han participat conjuntament sota el nom de La Orquestra del Caballo ganador.



La cara més optimista del divendres la encapçalen dos bandes a l'Escenari Hall. Els catalans First Aid Kit amb seu pop electrònic emocional i els Tender Forever que venen de Portland i que quan els escoltes t'evoquen moltes afinitats, tantes que no saps com acabar de lligar caps. Una música tendra i que sens dubte és una de les propostes més interessants


Dissabte 21 de Juny. 'Del Frikisme de The Duloks a quelcom més seriós'
De l'última jornada del Sónar de dia vull destacar 4 bandes: The Northern State, Camping, CaboSanRoque i The Duloks. Aquesta última provablement sigui la banda que més revol aixecarà degut al frikisme que envolta la banda. Per tant, tot i tocar al Sonar Dôme a les 16:00 començarem parlant d'elles. Mar Sellars és la culpable de tot.L'any 2005 arriba a Anglaterra provinent de Vancouver, on tenia una banda de punk/pop anomenada The Ewoks. Un cop a Londres decideix crear una altra banda i la bateja com The Duloks que pels que no ho sapigueu són els enemics dels Ewoks de la pel.lícula d'Star Wars. Un cop té el myspace fet recluta a la seva companya de pis i busquen una cantant. Temps més tard comencen a tocar i sense saber com ara estan actuant al Sónar i són un dels plats més esperats del dissabte. La raó la trobem en el frikisme que envolta a la banda que a més ve alimentat per la curiosa estètica d'aquest trio de noies pseudo-nerds i post adolescents de pinta semblant a la d'una adolescent a classe d'educació física. Actualment aquest trio de punk electrònic són lo més cool del moment. Programes com Silenci? els hi van fer un especial 'De compres amb The Duloks'. Els que sigueu socis de 3alacarta.net podreu accedir al següent vídeo. Els que no tingueu tanta sort podeu veure a continuació un dels vidioclips de la banda.



Referent a les altres bandes. Els primers en tocar del dissabte seran els CaboSanRoque a la 13:00 a l'escenari Hall, una escusa perfecta per passar la ressaca de la nit anterior observant amb molta antenció l'habilitat d'aquests homes en fer música amb màquines. Camping és una proposta de PuPilo Records, el segell a imatge i semblança de l'americà Domino. Porten al Sónar tot uns veterans del post-rock per que presentin el seu últim treball 'Politics of Hate' un disc conceptual basat en el trasllat de les ideologies polítiques a les relacions humanes. Northern State és indie rock made in New York i si aneu al seu myspace trobareu una versió de No Surprises de Radiohead en plan happy.

2 comentaris:

Noticiero indie ha dit...

Sempre em passo alguna nit pel Sónar, però enguany no hi haurà aquesta sort. :-(

Muntsa ha dit...

Jo vaig veure el repor de les Duloks a Silenci? i són super frikis...a més, de moment encara no tenen disc i s'ho fan tot elles, des de l'estilisme, a carregar l'equip i conduir la furgo.