29.4.09

Informe Sónar: Homenatge a Barcelona


Segons la nota de premsa, el Sónar d'enguany té Barcelona com a protagonista. A banda dels grans noms, dels noms de sempre i d'aquells que s'ajunten per fer un Sónar com Déu mana, el festival també amaga noms de l'escena local. Molts imaginareu que són els noms de sempre. Així a primera vista destaquen noms com els de The Requesters (projecte de l'Oriol Riverola, que vam tenir al Mai a la Vida presentant Hivern Discs, juntament amb l'Àlex de The Sidechains), Bèstia Ferida, Guillamino -que, per cert, també va estar amb nosaltres-, Tarántula, Joe Crepúsculo, etc.
No parlarem de noms concrets, sinó que destacarem l'eclectisisme amb el qual han barrejat aquests noms amb d'altres tant heterogenis com el de Txarly Brown. El disco-house dels Requesters i l'improvització de Bèstia Ferida contrastaran amb la màgia de l'electro-flamenco-soul dels discs que mescla el carismàric Txarly Brown, una de les figures més rellevants de l'undergound barceloní des dels incis dels 90. Aprofitarà l'estada al Sónar per presentar el segon volum de l'Achilifunk, cedé que recopila cançons de rumba catalana, un estil molt arrelat al nostre país i a la ciutat de Barcelona, en concret. Sense deixar de banda la música d'arrel catalana, el festival ha confirmat la presència del carismàtic Pau Riba, que presentarà el seu nou projecte amb la banda Mil Simonis.
Barcelona, com a capital de la mediterrània, sovint és relacionada amb aquell adjectiu, que de tant utilitzat fins i tot ens fa ràbia. El Cosmopolitisme, un caràcter que fa de Barcelona una ciutat d'acollida. Sobretot per artistes i músics d'arreu. És el cas de projectes com els de Roland Olbeter, Institut Fátima, Mark Cunninham, Cardopusher i Grey Filastine. Tots ells seran els representants dels artistes internacionals afincats a Barcelona que tocaran al Sónar.

La resta d'artistes de Barcelona que tocaran al Sónar i que fins ara no hem mencionat són: Néboa, projecte Lo-Fi de 8 bits, Rominger, que presentaran el seu proper disc que treuran pel netlabel granadí, Miga i que basen el seu repertori en folk paisatgístic, Nikka i el dj Buenavista, ex-resident del carismàtic Mond Club, juntament a Miaau i els nostres estimats Anímic, que tot i ser d'Esparreguera, s'apunten al carro d'artistes de la capital.

Els Versus són un dels altres clàssics del festival. Es tracta d'ajuntar artistes que més o menys compleixin uns certs requisits i unes afinitats cosines germanes per ajuntar-se damunt d'un escenari i crear quelcom nou. Si més no, inèdit fins a la data. Cal tenir en compte que l'any passat el concert de Nisei Vs ZA va ser considerat com un dels millors del 2008 segons varies publicacions, entre elles la dels nostres companys d'ScannerFM. Aquest any, el repertori és igual d'interessant. D'una banda la bogeria de La Orquestra del Caballo Ganador Vs Tarántula, macarrisme en estat pur, sense cap mena de dubte. També comptarem amb Joe Crepúsculo Vs La Estrella de David Vs Telemáticos.
Posant-nos una mica més seriosos, destacarem la col·laboració de l'ex-Manta Ray Ray Frank Rudow, juntament a Laura Clark en Colch-ón Vs. Suma, i el que pot sortir del grup barceloní d'improvització BCN216 Vs Lars Horntveth.