29.6.09

SALA MONTJUÏC


Un servidor recorda amb estima i malenconia aquelles boniques sessions estiuenques de cinema a la fresca, al meu benvolgut i apreciat poble. Tot era qüestió d’escollir una plaça qualsevol de la població. Posar-hi un seguit de cadires corcades de fusta. Com més incòmodes, millor. Muntar una pantalla de cinema. I projectar-hi la pel·lícula més exquisidament dolenta que tingueren a l’abast. Aquest era el cinema estiuenc de poble de fa més de quinze anys. El cinema a l’aire lliure on vaig veure alguns dels clàssic més memorables d’aquesta parella formada per Bud Spencer i Terence Hill. Telefilms cutres d’Spiderman. O a Madonna cantant-li a Juan Perón. Era bonic. Amb el pas dels anys, aquest cinema va evolucionar amb projeccions de pel·lícules de culte (ironia ironia) com De ladrón a policía, capítols de Pokémon o qualsevol de les parts d’Scary Movie.

A Barcelona, l’evolució definitiva va arribar l’estiu del 2003. Any en el qual va començar l’anomenada SALA MONTJUÏC en un envejable paratge al costat del castell. SALA MONTJUÏC ens ofereix, durant tot el mes de juliol, cinema de qualitat i pel·lícules de culte. En versió original subtitulada. A l’aire lliure. Amb música, picnic i projecció de curtmetratges abans de les pel·lícules seleccionades. La programació d’enguany, elaborada per l’associació MODiband i els cinemes Verdi, és altament recomanable. SALA MONTJUÏC s’inicia avui i estarà present tots els dilluns, dimecres i divendres del mes de juliol. Fins el mateix dia 31.

La programació ens oferirà, durant tot el mes de juliol un seguit de perles cinematogràfiques que cap ésser humà mitjanament decent s’hauria de perdre per res del món.

INFILTRADOS (The departed). Dilluns 29. Entretinguda i absorbent pel·lícula dirigida per Martin Scorsese. Guanyadora de quatre premis Oscar i protagonitzada, entre altres, per Leonardo DiCaprio, Jack Nicholson, Matt Damon i Mark Wahlberg. Digne remake nord-americà d’una pel·lícula hongkonesa.

CACHÉ. Dimecres 1. Una pura obra mestra dirigida per l’autor europeu per excel·lència, Michael Haneke. Angoixa quotidiana i temors personals en una pel·lícula apoteòsica. El final no us deixarà indiferents.

LOS PÁJAROS (The birds). Divendres 3. Una de les obres més importants del senyor Alfred Hitchock. Terror surrealista de la mà de Tippi Hedren.

NO ES PAÍS PARA VIEJOS (No country for old men). Dilluns 6. Dirigida pels germans Coen. Una genuïna i desèrtica proposta on la violència més desequilibrada farà acte de presència gràcies a un Javier Bardem pentinat a la última moda.

AL OTRO LADO (Auf der anderen seite). Dimecres 8. Segona pel·lícula de ficció del realitzador alemany d’origen turc Fatih Akin, després de la desesperançaCursivada i grandiosa Contra la pared. La pel·lícula se situa en les vides d’un seguit d’immigrants que, com ell, viuen una segona vida a Alemanya.

EL HOMBRE MOSCA (Safety last!). Divendres 10. Dirigida per Fred C. Newmeyer i Sam Taylor. Una de les primeres comèdies en blanc i negre, amb un Harold Lloyd penjat d’un rellotge en una de les escenes més famoses de la història del cinema. Oportunitat per veure la pel·lícula en tot el seu esplendor.

VOLVER. Dilluns 13. La penúltima pel·lícula de Pedro Almodóvar li va valer la primera nominació a l’Oscar per a Penélope Cruz. És, sense dubte, una de les meves pel·lícules preferides del director.

CELEBRACIÓN (Festen). Dimecres 15. Dirigida per Thomas Vinterberg. Considerada com la primera pel·lícula del moviment dogma. Celebración és el retrat de família més radical de tots els temps. Secrets perversos amb una estètica sense precedents.

LA NOCHE AMERICANA (La nuit américaine). Divendres 17. Una de les millors pel·lícules de François Truffaut i un homenatge al cinema en tota la seva grandesa. Brillant i preciosa.

ESCONDIDOS EN BRUJAS (In Bruges). Dilluns 20. Dirigida per Martin McDonagh. Una de les sorpreses de l’any passat. Comèdia negra absolutament lúcida. Per cert, Bruixes està a Bèlgica.

4 MESES, 3 SEMANAS Y 2 DÍAS (4 luni, 3 saptamini si 2 zile). Dimecres 22. Dirigida per Christian Mungiu. La millor pel·lícula projectada en aquesta edició de la SALA MONTJUÏC. Obra mestra absoluta. I una de les meves pel·lícules preferides de tots els temps. Un exemple d’estil, terror i drama amb l’avortament com a teló de fons en la Romania dictatorial dels anys vuitanta.

LAS TORTUGAS TAMBIÉN VUELAN (Lakposhtha hâm parvaz mikonand). Divendres 24. Complexa i necessària pel·lícula iraniana, dirigida per Bahman Gohbadi. Triomfadora, fa cinc anys, del Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià.

JUNEBUG. Dilluns 27. Dirigida per Phil Morrison. Una altra mostra de l’excel·lència de l’anomenat cinema independent nord-americà. Preciosa pel·lícula indie de tall familiar.

WALL·E. Dimecres 29. Dirigida per Andrew Stanton. La revelació animada de l’any passat. Una pel·lícula exemplar, que conté uns quaranta minuts inicials d’autèntica i envejable lucidesa artística. Una joia.

Com ja és habitual, la última pel·lícula a projecció (el divendres 31) sortirà a votació popular. Enguany, amb col·laboració amb el Festival IN-EDIT, podreu escollir entre aquestes tres propostes de caire musical. JOY DIVISION. CSNY DÉJÀ VU. O LEONARD COHEN: I'M YOUR MAN.

Cada projecció s’inicia a les 21:00. Té un preu de cinc euros. I va precedida de concerts diversos. Jazz, chill-out, rumba, country, música indie, brasilera o africana. Per més informació, podeu consultar el seu complet lloc web AQUÍ.